2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/tortszem-buza-fatehen-2253307/

Törtszem, búza, fatehén

Él és virul hazánk egyetlen, működési engedélyt kapott vízimalma

– Ez a kenyér szimfóniája – mondja csillogó szemekkel, kezében irdatlan péklapáttal szorgoskodva Füzes Kata. Ropognak, szuszognak, gőzölögnek, illatoznak a frissen sült cipók. Történik mindez az Orfűi Malommúzeumban. Jóval több, mint múzeum: ez a nagybetűs valóság.

A sváb Nicsinger család által üzemeltetett vízimalmot 1950-ben államosították, a működési engedélyt bevonták (az elvtársak nagy ügybuzgalmukban még a vizesárkot is képesek voltak betemetni). Ám 1970-re már Baranya megye népi építészeti skanzenjének létrehozásáról szóltak a tervek, amik megrekedtek egy szárazmalom idehozatalával – ez sem kis dolog persze, különösen az olajütő kéttonnás présgerendái nem kicsik, no meg a közel kétszáz éves, körhinta méretű kerék sem. Ezen teljes munkaidőben körhintázott a hajtógyerek, a lovak ugyanis nem mehettek túl gyorsan, mert fölforrósodott a malomkő (a malmokban kezdetektől sokkal komolyabban vették a tűz- és munkavédelmet, mint mondjuk a színházakban) meg összecsirizesedett az őrlemény.

1993 óta a Füzes család gondozza a malmokat, hozzáértő szeretettel. Valódi molnárcsaládról beszélünk: Füzes Péter gépész – a rendszerváltás előtt a Baranya megyei gabonaforgalmi vállalat karbantartó műhelyét vezette – a nagyapa, Füzes Antal molnár, a dédapa, Fuchs Antal pedig malomács volt. Hosszú évek munkájával – a vizesárok helyreállítása, a vízikerék és a tengely kicserélése lehetett a leglátványosabb fázis – a malom nem csak újjászületett; a Vízfő-forrás patakjára települt, XIX. századi műtárgy az ország egyetlen, működési engedéllyel bíró patakmalma.

Füzes Péter 2011-ben meghalt, azóta a malom nem őröl. És bár a gyönyörű kis mikrovilágért felelős testvérpárnak, Füzes Katának és Füzes Petrának így is akad elég dolga, elszántságukból biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan újra forog a kerék:
– Mi nem tanulhattuk meg, apám azt mondta: az őrlés nem lányoknak való. Bár nagyapám szerint dédanyám jobban őrölt bármelyik molnárnál. Most keresünk egy molnárt, aki ugyanazzal a szenvedéllyel és hozzáértéssel bír, mint apa – mondja Füzes Kata.

Művészeti intézményekkel együttműködve rendeznének itt táborokat, tanfolyamokat

Fotó: Orfűi Turisztikai Egyesület

Művészeti intézményekkel együttműködve rendeznének itt táborokat, tanfolyamokat

Mivel közben megsült a kenyér (a dagasztástól számítva négyórás munkafolyamat végén vagyunk, szakszóként megjegyzendő a vizes pemet, miszerint kemenceseprő, mellyel a zsarátnokot az izzó tégláról lemossák, mielőtt a kenyeret kemencébe vetik), vendéglátónk tovább kalauzolhat minket a malom belsejébe. Itt aztán az ember megláthatja, mit is jelent valójában felönteni a garatra, vagy amikor elválik a konkoly és törtszem – avagy ocsú – a búzától – ezúttal nem becsületbeli alapon, hanem a konkolyozógép segítségével. De megismerjük a hámozógépet, a serleges felvonót, valamint a töretés, kiőrlés, daraőrlés, derceőrlés titkait is, kedvencem a fatehén: a termetes jószág különböző „tőgyeiből” jön ki a finomdara vagy a gorombadara.

A molnárlét mindig is bizalmi pozíció volt a társadalomban: a közösség tiszta munkát várt a molnártól, akire betevő kenyérnek valóját bízta. Ez a tisztaság nem csak látható dolgokra vonatkozott: a malomban ősidők óta tilos duhajkodni vagy káromkodni. Mindig is közösségi tér volt ez: a régi gazdák órákat ücsörögtek és beszélgettek, míg várták a lisztet. Ezt a közösségi funkciót is sikerrel tartják meg Füzes Katáék.

A papírmalom Füzes Petra birodalma: ő is olyan lelkesedéssel mesél a kalapácsos zúzóművet meghajtó vízikerékről, a hollandi foszlatógépről vagy a meszes-lúgos főzetben áztatott, majd szétkalapált kenderrostról, hogy ősi, titkos tudás beavatottjainak érezzük magunkat – pedig „csak” arról van szó, hogy készül életünk egyik nélkülözhetetlen kelléke, a papír. A papírmalomban nem csak papírt lehet készíteni, Füzes Petráék az ország több művészeti intézményével együttműködve táborokat, tanfolyamokat rendeznének itt, ahol kőnyomást, szitázást lehet tanulni, avagy már tanult módon alkalmazni, például a litóprések Rolls-Royce-ának számító Krause litópréssel.

Talán következő találkozásunkkor már Ottfried Preussler szavaival üdvözölhetjük egymást: a malom újra őröl!

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!