2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/toplistas-magyar-lemezek-2583619/

Toplistás magyar lemezek

Nemrég tette közzé a World Music Charts Europe (WMCE) az elmúlt év legjobb világzenei albu­mainak kétszázas listáját, amelyen négy magyar vonatkozású lemez is helyet érdemelt.

A világ legrangosabb világzenei toplistáját 24 ország 50 rádiós szakemberének pontozásos szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé havonta, ezekből a szavazatokból áll össze az éves lista minden decemberben.

A listán 130. helyen szerepel a Kerekes Band Back to Folk című, szerzői kiadásban megjelent le­meze, 28. lett Frank London nemzetközi formációjának, a Glass House Orchestrának Astro-Hunga­rian Jewish Music című albuma, amelyen több magyar zenész, így Ágoston Béla, Szirtes Edina Mókus és Lukács Miklós is játszott.

A másik két lemez a Fonó kiadványa: Cserepes Károly Blacklake című albuma az 59. helyre, a Cimbaliband Recycle című lemeze pedig a 176. helyre sorolódott a szavazatok alapján.

Cserepes Károly egy kis romániai faluról elkeresztelt lemezén tradicionális hangfelvételeket ágyazott szokatlan zenei környe­zetbe, hogy az elkészült egységes zenei szövetbe egyszerre ágyazódjanak be és kerüljenek idézőjelbe a tradicionális folklórkincs dallamai.

A Recycle című album 2017 márciusában került fel a WMCE toplistájára, igazi életigenlős, örömteli, Cimbaliband-stílusú dalokat tartalmaz, amelyek hétköznapi pillana­tokat választanak témájuknak: a pesti bringások, a betyárok vagy éppen a kávéivás szeretetének megéneklése szépen illeszkedik az újragondolt népzenei alapokra.

Kiemelt

Hejce örökké a gyász szimbóluma

Tizenkét éve közös veszteség ért bennünket. Nemcsak egy szomszédos ország katonáit, hanem barátainkat veszítettük el – fogalmazott Simicskó István.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!