2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/tobb-allami-tamogatast-kap-pecsi-zsolnay-oroksegkezelo-2664745/

Több állami támogatást kap a pécsi Zsolnay Örökségkezelő

MTI
A tavalyihoz képest idén 100 millió forinttal több, összesen 1 milliárd 870 millió forintos állami támogatásban részesül a Pécs kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) – jelentette be a kultúráért felelős államtitkár szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

Hoppál Péter sajtótájékoztatón felidézte: a pécsi kulturális holding 2016-ban 1 milliárd 670 millió, tavaly pedig már 1 milliárd 770 millió forintos állami forrást kapott.

A politikus egyúttal a kulturális alapellátás program egyik fontos intézkedésének nevezte, hogy a nagy szolgáltatói bázissal rendelkező vidéki kulturális centrumok ugyanolyan elbírálás alá essenek, mint a fővárosi intézmények.

Örvendetes tendencia, hogy a közművelődési és közgyűjteményi, valamint művészeti intézmények többletkínálata elér a fogyasztókhoz és egyre többen veszik igénybe, költenek a minőségi kultúrára – hangoztatta Hoppál Péter, majd hangsúlyozta: a kulturális normatíva bővítése megtérül társadalmi eredményekben.

Ennek részleteiről Pécs fideszes országgyűlési képviselője közölte: a 23 megyei jogú város esetében a lakosok után járó személyenkénti 400 ezer forintos összeg idén 454 ezer forintra nő. Számításai szerint e növekmény Pécs esetében 2017-hez képest idén csaknem 26 millió forintos többletet, összesen 481 millió forintot jelent.

A 2000 fős lélekszám alatti településekre térve Hoppál Péter megismételte: 2018-tól 600 ezer forinttal, 1 millió 800 ezer forintra emelkedik a települések könyvtári és közművelődési feladatokra fordítható normatív támogatásának minimális összege.

E drasztikus forrásnövekedésért cserébe az állam elvárásokat is megfogalmaz – mondta az államtitkár, aki kiemelte, nincs olyan falu Magyarországon ahol január 1-től ne tudnának minőségi kultúrát szolgáltatni a helyben élő embereknek.

Hoppál Péter bejelentette azt is, hogy a Kárpát-medence népművészeti együtteseit, szervezeteit tavaly 2,5 milliárd forintos keretösszegből támogató Csoóri Sándor-programból idén 5 milliárd forintos forrás lesz elérhető.

Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője a megnövekedett támogatást megköszönve beszámolt arról, hogy 2016-hoz képest tavaly mintegy 24 ezerrel több, összesen 583 ezer látogatót regisztráltak, jegybevételeik a tavalyelőtti 264 millióról, 2017-ben 314 millió forintra növekedtek.

A Zsolnay Örökségkezelő a 2016-ban bonyolított 2741 programmal szemben tavaly 2640 kulturális eseményt szervezett meg. A csökkenés okai között Vincze Balázs azt említette, hogy a korábbiakhoz képest 2017-ben „kevesebb, de minőségibb” program megszervezését tűzte ki célul a ZSÖK.

Az ügyvezető ismertetése szerint, míg 2015-ben a kulturális holding 30 millió forintos, addig tavaly már csaknem 200 milliós pályázati forráshoz jutott.

A nonprofit kft. eredményei között említette, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed tavaly megnyerte a Magyar Brands Díjat a kiváló fogyasztói márka kategóriában; a kulturális létesítmény az év turisztikai attrakciója versenyen második helyezést ért el.

A ZSÖK „ékköveként” hivatkozott Kodály Központ hangversenyterem tavaly – 2016-hoz képest 21 ezerrel több – összesen 110 ezer látogatót fogadott – ismertette.

Vince Balázs várakozása szerint a ZSÖK jövőbeli feladata elsősorban ezeknek a látogatószámoknak inkább megőrzése, mint növelése lesz. Összegzésként azt mondta: a cégvezetés jó gazdája a holdingnak, az állami források okos felhasználásával egyúttal a bevételeket is szeretnék növelni.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!