2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/tisztujitas-muveszeti-akademian-2303617/

Tisztújítás a művészeti akadémián

Az MMA szellemi súlya növekszik, fő feladata pedig az értékteremtés és értékőrzés
A Liszt Ferenc-díjas karmestert, Vashegyi Györgyöt választották meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé, a szervezet tegnapi közgyűlésén a Pesti Vigadóban. A legfiatalabb, negyvenhét éves jelölt beszédében felvázolta programját, amelynek lényege az értékteremtés és az értékmegőrzés.

Összesen 226-an szavaztak érvényesen, ebből 140-en Vashegyi Györgyre, a szintén induló Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesre harminchatan, Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészre, rendezőre pedig ötvenen. Az új elnök tisztségét november 5-től veheti át, és három évig töltheti be a pozíciót. Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező az ülésen jelentette be, hogy előző nap visszalépett az elnökjelöltségből és magyarázatot nem fűz a döntéséhez.

A leköszönő elnök, Fekete György szerint van mire büszkének lenniük, hiszen többek között felújították a Pesti Vigadót, megteremtették a havi életjáradékot és a Nemzeti Szalon rendszerét (amely a világon egyedül Magyarországon létezik), a Nemzet Művésze díjat – úgy, hogy közben el kellett viselniük ,,a sajtó egy részének alávaló támadásait”.

Vashegyi Györgynek gratulál a leköszönő elnök, Fekete György

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vashegyi Györgynek gratulál a leköszönő elnök, Fekete György

Vashegyi Györgyöt a szavazás előtt Zádor Mária énekművész laudálta, aki szerint erényei közé tartozik a hosszú távú tervezés és a nagy munkabírás. A jelölt programbeszédében elmondta, hogy az akadémia szellemi súlya és jelentősége napról napra növekszik, fő feladata pedig az értékteremtés és értékőrzés lesz. Szerinte a kultúrának sokkal fontosabb szerepet kell betöltenie minden magyar életében, ezért a közoktatásban erősíteni kell a művészeti nevelést, a közmédiában pedig a művészeti ismeretterjesztést, valamint fejleszteni kell az ösztöndíjrendszert is. Az akadémikusok életművének digitalizálását, archiválását és hozzáférhetővé tételét is ugyanolyan fontosnak tartja, mint azt, hogy Makovecz Imre közéleti örökségének szellemében erősítsék a magyar kulturális és művészeti élet határokon átívelő egységét.

Vashegyi György lapunk kérdésére elmondta, hogy új elnökként azt tartja a legfontosabb feladatnak, ,,hogy felépül egy köztestület, ahogyan közel kétszáz évvel ezelőtt a tudományos akadémia is fölépült. Akkor az is egy tanulási és építkezési folyamat volt, úgy érzem, hogy az MMA nagyon jó úton halad, és ezen végig kell mennie. Van, aki a köztestület felépítéséhez adott állami segítséget bírálja, de szerintem nem lehet értelmesen vitázni arról, hogy miért ne lenne szükség az MMA-ra köztestületként Magyarországon. És hálásak vagyunk annak a kormányzatnak, amelyik ezt az építkezést támogatja.”

A közgyűlést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg, beszédében a kultúrát nemzet­stratégiai ágazatnak nevezte, amely képes a közösségünket megtartani és felemelni. Bejelentette, hogy a 2018-as költségvetésben már 800 millió forint jut egy új jogintézmény, a művészjáradékok kifizetésére, ezt a rendszeres havi juttatást állami vagy miniszteri díjas, 65. évüket betöltött, nem akadémikus művészek kaphatják. A Magyar Építészeti Múzeum kezelését is az MMA-ra bízzák, ehhez a városligeti fasor melletti, egykori BM Kórház 26 000 négyzetméternyi ingatlanegyüttesét kapja meg az intézmény.

Karmester veszi át a vezetést
Vashegyi György 1970. április 13-án született Budapesten. 2014 óta levelező, az idei évtől kezdve pedig az MMA rendes tagjává választották a Zeneművészeti Tagozaton. A Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképzőjébe, Lukács Ervin osztályába. Kiváló eredménnyel diplomázott 1993-ban, pályaválasztására elmondása szerint Johann Sebastian Bach művészete, és azon belül is a Máté-passió hatott. 1994–1997 között az Akademie für Alte Musikban John Toll és Simon Standage kurzusain vett részt. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapítója és karmestere. A 2000-es évek második felétől az egyetem zenekaraival is egyre többet dolgozik együtt, a 2014–15-ös évtől pedig vezénylést is tanít. 2010-ben az ő vezetésével alakult meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Régizene Tanszéke.

 

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!