2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/tisztujitas-muveszeti-akademian-2303617/

Tisztújítás a művészeti akadémián

Az MMA szellemi súlya növekszik, fő feladata pedig az értékteremtés és értékőrzés
A Liszt Ferenc-díjas karmestert, Vashegyi Györgyöt választották meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé, a szervezet tegnapi közgyűlésén a Pesti Vigadóban. A legfiatalabb, negyvenhét éves jelölt beszédében felvázolta programját, amelynek lényege az értékteremtés és az értékmegőrzés.

Összesen 226-an szavaztak érvényesen, ebből 140-en Vashegyi Györgyre, a szintén induló Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesre harminchatan, Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészre, rendezőre pedig ötvenen. Az új elnök tisztségét november 5-től veheti át, és három évig töltheti be a pozíciót. Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező az ülésen jelentette be, hogy előző nap visszalépett az elnökjelöltségből és magyarázatot nem fűz a döntéséhez.

A leköszönő elnök, Fekete György szerint van mire büszkének lenniük, hiszen többek között felújították a Pesti Vigadót, megteremtették a havi életjáradékot és a Nemzeti Szalon rendszerét (amely a világon egyedül Magyarországon létezik), a Nemzet Művésze díjat – úgy, hogy közben el kellett viselniük ,,a sajtó egy részének alávaló támadásait”.

Vashegyi Györgynek gratulál a leköszönő elnök, Fekete György

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vashegyi Györgynek gratulál a leköszönő elnök, Fekete György

Vashegyi Györgyöt a szavazás előtt Zádor Mária énekművész laudálta, aki szerint erényei közé tartozik a hosszú távú tervezés és a nagy munkabírás. A jelölt programbeszédében elmondta, hogy az akadémia szellemi súlya és jelentősége napról napra növekszik, fő feladata pedig az értékteremtés és értékőrzés lesz. Szerinte a kultúrának sokkal fontosabb szerepet kell betöltenie minden magyar életében, ezért a közoktatásban erősíteni kell a művészeti nevelést, a közmédiában pedig a művészeti ismeretterjesztést, valamint fejleszteni kell az ösztöndíjrendszert is. Az akadémikusok életművének digitalizálását, archiválását és hozzáférhetővé tételét is ugyanolyan fontosnak tartja, mint azt, hogy Makovecz Imre közéleti örökségének szellemében erősítsék a magyar kulturális és művészeti élet határokon átívelő egységét.

Vashegyi György lapunk kérdésére elmondta, hogy új elnökként azt tartja a legfontosabb feladatnak, ,,hogy felépül egy köztestület, ahogyan közel kétszáz évvel ezelőtt a tudományos akadémia is fölépült. Akkor az is egy tanulási és építkezési folyamat volt, úgy érzem, hogy az MMA nagyon jó úton halad, és ezen végig kell mennie. Van, aki a köztestület felépítéséhez adott állami segítséget bírálja, de szerintem nem lehet értelmesen vitázni arról, hogy miért ne lenne szükség az MMA-ra köztestületként Magyarországon. És hálásak vagyunk annak a kormányzatnak, amelyik ezt az építkezést támogatja.”

A közgyűlést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg, beszédében a kultúrát nemzet­stratégiai ágazatnak nevezte, amely képes a közösségünket megtartani és felemelni. Bejelentette, hogy a 2018-as költségvetésben már 800 millió forint jut egy új jogintézmény, a művészjáradékok kifizetésére, ezt a rendszeres havi juttatást állami vagy miniszteri díjas, 65. évüket betöltött, nem akadémikus művészek kaphatják. A Magyar Építészeti Múzeum kezelését is az MMA-ra bízzák, ehhez a városligeti fasor melletti, egykori BM Kórház 26 000 négyzetméternyi ingatlanegyüttesét kapja meg az intézmény.

Karmester veszi át a vezetést
Vashegyi György 1970. április 13-án született Budapesten. 2014 óta levelező, az idei évtől kezdve pedig az MMA rendes tagjává választották a Zeneművészeti Tagozaton. A Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképzőjébe, Lukács Ervin osztályába. Kiváló eredménnyel diplomázott 1993-ban, pályaválasztására elmondása szerint Johann Sebastian Bach művészete, és azon belül is a Máté-passió hatott. 1994–1997 között az Akademie für Alte Musikban John Toll és Simon Standage kurzusain vett részt. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapítója és karmestere. A 2000-es évek második felétől az egyetem zenekaraival is egyre többet dolgozik együtt, a 2014–15-ös évtől pedig vezénylést is tanít. 2010-ben az ő vezetésével alakult meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Régizene Tanszéke.

 

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!