2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/thriller-es-lelektani-drama-12-roman-filmheten-2322175/

Thriller és lélektani dráma a 12. Román Filmhéten

Ismét a legmélyebb emberi érzések és a román filmtől megszokott szenvtelen realizmussal ábrázolt kelet-európai valóság uralja a tegnaptól vasárnapig tartó 12. Román Filmhét programját az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A mostani szekcióban már látható a román új hullámon felnövő ígéretes generáció.

Az idei Berlinale versenyszekciójában vetített és a vágói munkával Arany Medve-díjjal jutalmazott Ana, mon amour, Calin Peter Netzer filmje mintegy keretet ad a hamarosan kezdődő román filmhétnek. Az Anyai szív című alkotásával 2013-ban Arany Medvével jutalmazott rendező megrendítő drámáját két alkalommal is láthatják majd a filmbarátok. Egyetemisták szerelme áll a film fókuszában, Ana és Toma, akik azonnal egymásba szeretnek, idővel azonban kiderül, hogy a nő neurózisban szenved. A tegnapi nyitóvetítésen a női főszereplő Diana Cavallioti (képünkön) az Uránia vendége volt.

Fotó: Reuters


A Román Kulturális Intézet és a filmszínház együttműködésé-ben megvalósuló programban hat játék- és egy dokumentumfilm, valamint egy rövidfilmblokk várja az érdeklődőket, a műfaji sokoldalúságban a vígjáték is helyet kapott. Paul Negoescu Két sorsjegy című alkotása, amely a vígjáték műfaját képviseli a programban, és a 2017-es Gopo-gála közönségdíjával büszkélkedhet. Negoescu 1984-ben született, így már az új hullám utáni nemzedékbe tartozik, jegyeiben azonban látható az összefüggés például fekete humorában. Lényegé-ben road movie egy Daciában, ami görbe tükröt állít a román hétköznapoknak. Külön érdekesség, hogy állami támogatás híján, a rendező online gyűjtött pénzt a filmre.

Az elsőfilmes Bogdan Mirica thrillerrel jelentkezik: a Kutyák című alkotása Cannes Un Certain Regard szekciójában szerepelt. Tapintható félelemérzet hatja át az isten háta mögötti, dobrudzsai faluban játszódó maffiatörténetet, amely az ártatlan főhős szemszögéből tárul fel előttünk, és amellyel Mirica továbbviszi és meg is haladja a román új hullám hagyományait.

A filmhéten vetítik még Radu Jude negyedik nagyjátékfilmjét, a Sebhelyes szíveket, amely a 29 éves korában elhunyt Max Blecher önéletrajzi regényéből készült. A dráma 1937-ben játszódik egy fekete-tenger-parti szanatóriumban, ahová csonttuberkulózissal érkezik a húszas évei elején járó Emanuel.

A rövidfilm-válogatásban az elmúlt évek négy díjnyertes alkotása látható, mint az Írott/Íratlan; Ana visszatér; A hálózat elérhetetlen; Eladó álmok. Lesz dokumentumfilm is: A Petrilla bolygó, Andrei Dascalescutól, egy haldokló dél-erdélyi bányászvároskában, az Osztrák–Magyar Monarchia idején kiépült Petrillában játszódik, ahol egy volt bányász megpróbálja művészeti akciók segítségével egyben tartani a város közösségét.

 

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!