2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/sziv-tortenetei-avagy-hogyan-lehet-jol-emlekezni-1492957/

A szív történetei, avagy hogyan lehet jól emlékezni

Nyilvánvaló, hogy a nemzeti ünnepek naptárba foglalt emlékező aktusok, tudáserősítők, ismétlő, elmélyítő archiválások, az is nyilvánvaló, hogy kik azok a hősök, akiknek nevét és cselekedeteit minden magyarnak tudnia illik. Az azonban mégis kevésbé tudható, hogyan lehet jól emlékezni, a felidézés mozzanata miképpen teljesíthető „jól”? Minden bizonnyal fontos az eseményeken, adatokon felül a háttér ismerete is. Március 15-én a Várkert Bazárban hat írónő vállalkozott arra, hogy feleségek, szerelmek és „mellékszereplők” bőrébe bújva megmutassa más aspektusból is az 1848-ban történteket. Szereplőik nem szobrok, nem kimerevített ikonok, hanem hétköznapi emberek. S hogy hősök-e? Azt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Karafiáth Orsolya Szathmáryné Farkas Lujza bőrébe bújt. Megtudhattuk, hogy a fiatal színésznő nem egyedül vezette a menetet Táncsics Mihály kiszabadításáért, hanem vele volt Modeszti nevű, „forradalmár” kutyája is, akinek szintén szerepe volt a sikerben és Szathmáryné Farkas Lujza kisfiának megkerülésében is.

Táncsics Mihályné Seidel Teréztől írásos emlékek – bevásárlócédulákon kívül – nem maradtak fenn, kivéve azt az egyet, amelyet Szabó Borbálának köszönhetünk. Az írónő weöresi ügyességgel játszik a XIX. századi nyelvvel, beszámolójából pedig azt is kiderült, hogy a házaséletet a fiatalasszony előbbre valónak tartotta, mintsem hogy Táncsics Mihályt a Nemzeti Színházba elengedje. Laborfalvi Róza hangján Berg Judit szólalt meg, aki bár szereti, „mikor az urak a forradalomtól lázba jönnek”, mégis úgy gondolja, hogy „nagyobb forradalom az urak hepciáskodásánál, hogy nem adtam dajkaságba Kisrózát, hanem otthon, a saját házamban nevelem azóta is, nap mint nap szembenézve a világ megvetésével”.

Ugron Zsolna Bulyovszky Gyuláné Szilágyi Lilla naplórészleteit szólaltatta meg kortörténeti és lélekrajzi pontossággal. Szilágyi Lilla 1848. március 15-én még csak 15 éves volt, az előadás érzékletesen számolt be Bulyovszky Gyulával való szerelmük feltámadásáról, a forradalom és szerelem hevületeiről: „ha ő forradalmár, lennék én a sajtó, hogy foglaljon le, szabadítson fel!”

Kormos Anett humorista kortárs „fordításai­nak” köszönhetően pedig felvetődött, hogy ha Szendrey Júlia ma fogalmazná meg leveleit, mennyire másként hangoznának ugyanazok a gondolatok, sőt talán gondolatként is másként merülnének fel egy XXI. századi feleség elméjében.

A szövegek stiláris és attitűdbeli sokféleségét Nényei Pál narrációi kötötték össze, valamint Farkas Adrienne írása, amelyben Egressy Gáborné Szentpétery Zsuzsanna meséli el egy március 15-i hosszú nap történetét. Egressyné, aki hírnevét elsősorban férjének és nevelőnőjének, Dérynének köszönheti, kegyetlen pontossággal látja és láttatja a forradalom szereplőinek gyengeségeit is: „Mondtam én neki, hogy teljesen felesleges felkelni, nem gondolja, hogy majd pont Petőfi Sándor fog odaérni fél hatra….! Nem is ért oda, megmondtam, ugye? Hajnalban, ezekkel, forradalmat! Ki se józanodtak ilyen koránra, megjegyzem: látszott is rajtuk…” vagy például: „Maradjunk annyiban, drágám, hogy Judit, egyszerűen csak Benke Judit! Dehogynem! Így hívják Laborfalvi Rózát, te ezt sem tudtad? És nehogy azt hidd, hogy tényleg olyan jó alakja van, kérdezd csak ki a szabónéját! Dehogy igaziak a mellei! Elmondanám, nagy állványzat omlik le drágám, mikor este kihámozzák a ruhájából…”

Mindez mítoszrombolás vagy épp mítosz­építés? Döntse el az utókor, amelynek az újjászülető mítoszoknak köszönhetően így szintén marad rombolnivalója. A hat írónő történetei akár igazak is lehetnének, hat különböző, mégsem egymást kioltó igazság. Végül Nényei Pál tette fel a kérdést: „Miért gondoljuk azt, hogy a politikai történetek fontosabbak, mint a szív történetei?”

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!