2017. október 19., csütörtök, Nándor napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/szerb-bucsu-szakralis-unnep-es-vilagi-mulatsag-2062360/

A szerb búcsú szakrális ünnep és világi mulatság

Szentendre idén a szerb önkormányzattal együtt rendez kétnapos búcsút ­augusztus 18-án és 19-én. A rendezvény szépen összesimul a hagyományos, augusztus 20-i városi ünnepségsorozattal, ezzel is jelezve átírhatatlan történelmünk tudomásulvételét – a török hódoltság alatt szinte pusztasággá vált település a XVII. század végén betelepülő szerb és dalmát kereskedőknek és iparosoknak ­köszönhetően vált sok templomtornyos, virágzó polgárvárossá.

A Krisztus színeváltozásának ünnepére szentelt Preobrazsenszkaja-templom búcsúja a XVIII. században a legjelentősebb szentendrei ünnep volt. Az ortodox egyházi hagyományrendszer része az új szőlő felszentelése – a város évszázadokon át országos jelentőségű borvidék volt, a szőlő- és bortermelő lakosok munkájára ezzel a rituális gesztussal kért áldást az egyház.

18-án, pénteken estétől a Pyrgos görög zenekar és Belgrádi Szerb Néptáncegyüttes zenekara, a Talija Art Co muzsikál a gyönyörű Duna-korzón, mindkét koncert után tánctanítás és táncház vár minden kitartó érdeklődőt – akinek még nincs benne a kóló a lábában, annak is garantáltan beleteszik.

Másnap, szombaton kezdődik az igazi ­rituálé: délelőtt ünnepi istentisztelet a Preobrazsenszkaja-templomban, majd a liturgiát követő délutáni vecsernyére (ekkor kerül sor a szőlőszentelésre), és a templomkertben rendezett népi mulatságra várják a népet. Hajnalig szól majd a tambura és a harmonika olyan mesterek tolmácsolásában, mint a Döbrönte Eredics Duó, a Kolo zenekar vagy a Guca Partyzans Brass Band.

A Duna-korzón felállított gasztronómiai vásárban a búcsú alatt autentikus szerb ételekkel és italokkal ismerkedhetünk, de biztos találkozunk régi ismerősökkel is, mint az ajvár, a kajmak, a csevap, no meg a slivovica.

Az augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén a legkisebbeknek zenél délelőtt a Kakaó együttes, de az utána következő programokra is érdemes családostul menni, hadd injektálódjanak normális zenék kicsikbe és nagyokba egyaránt: a Kecskés együttes, a Babra, a Sebő-együttes és a Pannonia Allstars Ska Orchestra ad majd koncertet. Az ökumenikus kenyérszentelést Szigethy Ildikó meséje előzi meg a Parasztbibliából.

A nap végén a Városháza udvarán zenél visszatérő vendégünk, a fáradhatatlan Boban Markovic (képünkön) zenekara. Aki képes lesz idejében lefeküdni, az fergeteges trombitaszólókkal fog álmodni másnapig.

Hirdetés

Kiemelt

Komoly ellenzéki tömb alakul Porosenko ellen

A Mihail Szaakasvili nevével fémjelzett keddi tiltakozó megmozduláson közel ötezren voltak. Felhívásához csatlakozott két parlamenti párt is.

Poszt-trauma

Megfenyegették a baloldali kis pártokat

Teddynek tele van a hócipője és van egy tuti tippje.

Propagandaméter

TASZ képlete objektív és világos.

Karácsonyi szemfényvesztés

Itt a baloldal, hol a baloldal?

Kunhalmi és a bolsevik tempó

Régi/új koktél Soros boszorkánykonyhájából.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!