2018. január 16., kedd, Gusztáv napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/szemle-kulturpalota-mozivasznan-2426863/

Szemle a Kultúrpalota mozivásznán

Szerdán kezdődik a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál
Negyedszázados kilométerkőhöz érkezett az első erdélyi filmfesztivál, a marosvásárhelyi Alter-Native. A jubileumi rendezvény fő attrakcióinak a Kincsem című alkotás, valamint az Oscar-díjra nevezett magyar és román versenyfilm bemutatása ígérkezik.

Öt napra filmfőhadiszállássá változik a magyar szecesszió egyik emblematikus erdélyi lenyomata, a marosvásárhelyi Kultúrpalota. November 8–12. között itt rendezik a 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, amelynek versenyprogramjában több mint 50 rövidfilm szerepel, köztük 29 kisjátékfilm, 17 animáció, három kísérleti film és két dokumentumfilm.

Nevezni csak olyan, az előző három évben készült, 30 percnél rövidebb kisjáték-, kísérleti, dokumentum- vagy animációs filmmel lehetett, amelyeket korábban még egyetlen fesztiválra sem neveztek. A nevezési kategóriáktól független fődíjért hajtó alkotások 26 ország filmtermését tükrözik, köztük kilenc magyar rendező munkáját láthatja a közönség. A filmmustra történetében amúgy először érkezett be több mint ezer rövidfilm, a legtöbb alkotás Németországból, Oroszországból és Spanyolországból, de a fesztivál olyan országok filmeseinek érdeklődését is felkeltette, mint Ruanda, Mianmar, Tanzánia vagy Peru.

A hőskorról természetesen sztorik sokasága mesélhetne. Sipos Levente fesztiváligazgatónak leginkább az jut eszébe, hogy a nevezési lapokat, a felhívásokat kezdetben Magyarországról postázták, mert jobban bíztak az ottani postában, és a kézzel kitöltött benevezőket is hasonló módon kapták vissza. A világhálót megelőző korszakban a filmtermésről is csak vélemények, ajánlások alapján tájékozódtak. A szervezés, a zsűrizés máig többnyire önkéntes munka, kész csoda, hogy ha nem is lett az Alter-Native-ból A kategóriás fesztivál, mindenképpen a nemzetközi filmvilág számon tartott eseményévé vált.

A versenyen kívüli nagyjátékfilmek gerincét idén is a legfrissebb magyar és román alkotások képezik, a fesztivál egyik fő célkitűzése az alapítás óta ugyanis változatlanul a legújabb magyar filmtermés bemutatása, annál is inkább, mivel még mindig meglehetősen kevés magyar alkotást látni a romániai mozikban.

Herendi Gábor rendező jelenlétében vetítik majd a népszerű Kincsemet, bemutatják Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve-díjas alkotását is, amelyet Magyarország a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is nevezett. A fesztiváligazgató Török Ferenc legújabb, 1945 című alkotását is melegen ajánlja, akárcsak Madarász Isti Hurok, Kostyál Márk Kojot, Bereczki Csaba Soul Exodus, valamint M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok című filmjét.

Az Oscar-díjra jelölt román alkotás főszereplője súlyos erkölcsi dilemmával szembesül

Az Oscar-díjra jelölt román alkotás főszereplője súlyos erkölcsi dilemmával szembesül

Ebben az évben sem marad el az Oscar-díjra jelölt román film bemutatása. Adrian Sitaru Fixeur című filmje Radu történetét meséli el, aki a France Press hírügynökség bukaresti gyakornoka, és riporter szeretne lenni, de egy kiskorú prostituált ügyének felderítése során súlyos erkölcsi dilemmával szembesül.

A jubileumi fesztivál kísérőprogramjai közül kiemelkedik Földes László Hobo Bob Dylan-koncertje, amelyet először hallhat az erdélyi közönség. A Takarmánybázis Tandem a Film a hangok felől című előadással lép fel, amely élő továbbgondolása az 1945 című film Szemző Tibor által komponált zenei világának.

A fesztiválon a Balassi Intézet bukaresti központja jóvoltából Rózsa Miklós magyar zeneszerzőről is megemlékeznek, aki három Oscar-díjat is besöpört filmzenéiért. A zene Ioan Dobrinescu román zeneszerző átírásában élőben is felcsendül a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarának művészeiből álló Transylvanian Wind Ensemble fúvóskvintett előadásában. Érdekesnek ígérkezik azon, időközben világhírűvé vált rendezők alkotásaiból készült összeállítás is, akik pályájuk elején részt vettek az Alter-Native-on.

Kiemelt

De kinek kell egy bohóc?

Magyarország első újcirkusztársulata mozgásszínházi eszközökkel és az előadók személyiségét karakterré formálva túllép a hagyományos cirkuszszámokon.

Poszt-trauma

Megfeszítették a vásárhelyi plébánost

Farkasbőrbe bújt bárány férkőzött a hívek közé.

A hülyeségnek úgy tűnik, nincs határa

Magyarországnak szerencsére kerítéssel védett.

Aczél Endre ezúttal Balczó Andrásba rúgott bele

Szabadnépes stílus.

Jöhet a 45 millió ukrán!

A „demokratikus” baloldalt a tények továbbra sem zavarják.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!