2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/szabadsag-elso-lepcsofoka-1457884/

A szabadság első lépcsőfoka

A fogyasztói társadalom (ahogy Bereményi Géza írta Cseh Tamás dalában): pénzügyi diktatúra – olyan, mint a többi diktatúra, csak nincsenek haláltáborok, kínzókamrák meg verőlegények. A kedvezményes pontgyűjtési akciók, a letölthető applikációk és a személyre szabott szolgáltatások segítségével mindenki kialakíthatja a saját privát kis haláltáborát, ahol a lelke észrevétlenül atomizálódik vigyorgó szmájlikká és más virtuális cukiságokká az önkifejezés hóhércsizmáinak talpa alatt. A fogyasztás haláltáborának bejáratánál nem a Munkásököl vasököl, hanem a Légy önmagad! jelszót olvassuk. Többek között erre is reflektál a Deák 17 Galériában április elejéig látogatható Virtuális ikonok című kiállítás.

A látszatvilágok konformizmusától (hamvasi olvasatban Maja fátylától, hollywoodiasan a Mátrixtól, a szentírás szavaival a halál völgyétől) a valóság szabadít meg. Akinek pedig nincs módja gyermekével napi szinten kirándulni, fát vágni vagy jószágot gondozni, hogy a teremtett világba avassa be utódját, annak ott a teremtés reprodukciója, a kultúra. A kultúra és az annak segítségével fölvehető történeti tudás, illetve a minél több kulturális produktum ismeretében egy idő után reflexszerűen föllépő összehasonlító, kritikai attitűd.

A Neue Debreczenische Kunst (NDK) és a Deák 17 Galéria kiállítása idén is diákok munkáiból és meghívott alkotók témára reflektáló dolgozataiból áll. Az ikon mint egyházművészeti forma és az ikon mint a virtuá­lis világban látott példakép, bálvány fogalomköréből indul a gondolatmenet, amelyet legszebben Szarvák Antal munkája példáz. Az Enter oltára mögött klaviatúrát markoló Krisztus, a két szárnyon a gyermekek munkái: posztmodern hősök, rajzfilmfigurák, a digitális világ virtuális maszkjait viselő, glóriás alakok, Krisztus-parafrázisok. De láthatunk itt glóriás celebeket, halálfejes Mona Lisát, Szűz Má­riát, szívé­ben Boyz felirattal, Hello Kitty-s cicalányt, ahogy önmagát nézi a falon a végtelenített álvalóságban, és persze a hollywoodi filmekből ismert hősöket: terminátorlányt, Leia hercegnőt, Lara Croftot.

Forrás: Teknős Miklós

A diákok és a meghívott alkotók művei azt mutatják meg, hogyan látja napjaink példaképeit és digitális világát a tizenéves és a felnőtt

Az utalások sokfelé mutatnak. Éberling Anikó assemblage-a – szeplőtelen fogantatás áramkörökkel az ablakkeretben – David Cronenberg testhorrorjait, illetve az 1980-as évek japán új hullámának kiborgfilmjeit idézi. Persze kifejezőeszközeiben semmi köze nevezettek vérben és gépolajban tocsogó erőszakosságához. De amit a kép jelent! Már ha akad látogató, aki veszi még a fáradságot, hogy értelmezze, miféle vonalak is hatolnak a komputerszentlélekből az ágyon térdeplő áramkörruhás lányba…
Primer irónia és szarkazmus: a laptop az oltáron – sőt, a laptop azonos az oltárral, rajta időnk és adataink tömjénjét égetjük.

A történelem szentjeinek helyébe a popkultúra instant szentjei lépnek. Szekunder értelmezés: a dolog fordítottja történik – a történeti szentek, élükön Jézus Krisztussal, felöltik ezt a maszkot is. Miért ne tennék, bármilyen maszkot felölthetnek, íme hitünk egyik szent titka. Philip K. Dick Valis című könyvében – az alexand­riai gnosztikusok nyomán – a krisztusi impulzust a beteg világ testébe hatoló vírusként interpretálja. Színháztörténeti áthallás: a középkori pas­siókból ismert grandiózus jelenet, a pokol felszabadítása. Nem tehetek róla, hogy ilyen messzire kerültem, a kiállítás ilyen messzire visz.

De az sem baj, ha valaki a primer értelmezésnél marad. Életfontosságú, hogy gyermekeinket a fogyasztói társadalom és a virtuális világ éles, kritikai látására neveljük. Különben mi magunk és utódaink leszünk elfogyasztva.

A kiállítás április 1-jéig látogatható a Deák 17 Ifjúsági és Művészeti Galériában.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!