2018. január 17., szerda, Antal, Antónia napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/sajat-halottjanak-tekinti-vasadi-peter-kossuth-dijas-irot-koltot-az-emmi-2510380/

Saját halottjának tekinti Vasadi Péter Kossuth-díjas írót, költőt az Emmi

MTI
Saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a pénteken 91 éves korában elhunyt Vasadi Péter Kossuth- és József Attila-díjas írót, költőt, a nemzet művészét – közölte az MTI-vel a Kultúráért Felelős Államtitkárság kedden.

Vasadi Péter 1926-ban született Budapesten, katonatiszti családban. Katonaiskolába járt, majd munka mellett leérettségizett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkaráról elbocsátották, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán szeretett volna tanulni, de onnan is kitiltották. 1952-től a Konzerv- és Húsipari Szállítási Vállalatnál dolgozott, 1956-ban a vállalat forradalmi munkástanácsának titkára lett – idézi fel a közlemény.

1967-től az Új Ember és a Vigília szerkesztője, újságírója volt. Írásaival gyorsan népszerűségre tett szert a katolikus olvasótáborban. Szakrális költő, Pilinszky János követője, a kortárs katolikus költészet egyik legmarkánsabb képviselője volt. A versek mellett írt elbeszéléseket, levélregényt, irodalomtörténeti tanulmányokat, esszéket. Legfontosabb munkái között van a Fényromok (versek, 1987), Hajnal Kentuckyban (versek, 2005) és a Kenyeret adtál… (prózai írások, 2009). Utolsó kötete 2016-ban jelent meg Csönd születik címmel.

Életműve elismeréseként Vasadi Pétert 1991-ben József Attila-díjjal (1991), 1996-ban Füst Milán-díjjal, 2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2014 óta a nemzet művésze – olvasható a közleményben.

Kiemelt

Sztárok a Nappaliban

A január eleji, idén harmadszorra megrendezett program során több mint száz pécsi együttes lepi el a belvárosi kocsmákat és szórakozóhelyeket.

Poszt-trauma

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

A király meztelen!

A szakáll nem elég.

Az áruházlánc ismét felháborító dolgot tett

Ezekkel a keresztekkel csak a baj van.

Pink

A férfimezőny jelentős része babának öltözött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!