2017. november 22., szerda, Cecília napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/rekordkiserlet-kodaly-nyomaban-2448571/

Rekordkísérlet Kodály nyomában

A határokon átívelő játék gálaműsorral zárul december közepén

Több generációt egyszerre megszólító, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató online zenei-műveltségi vetélkedő kezdődött 2017. október 2-án Kodály nyomában címmel.

Az apropót Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós és népzenekutató születésének 135. és halálának 50. évfordulója adta.

A magyar nyelvű, de határokon átívelő játék november 28-ig tart, december 15-én pedig ünnepélyes gálaműsor és díjátadó lesz Kecskeméten. A gálán bemutatják az online játék nyertes alkotásait, illetve a három forduló legeredményesebb játékosai is átvehetik jutalmukat. A díjátadó gála egyik különlegessége, hogy Bogányi Gergely zongoraművész megszólaltatja a világszenzációnak számító Bogányi-zongorát.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Bogányi-zongora világszenzáció

Az este másik kurió­zuma pedig egy rekordkísérlet lesz: az Énekel a világ című akció, amelynek során a jelen lévő majdnem ezertagú kórus két népdalt énekel el – de az esemény igazi szenzációja az lesz, hogy bárki bárhonnan csatlakozhat hozzájuk a világból.A kezdeményezés célja, hogy a világon minél többen énekeljék el együtt egyszerre ugyanazt a két, Kodály által gyűjtött népdalt: a Röpülj, pávát és A juhászt.

Már Marosszékről, Galántáról és Ausztráliából is jelezték részvételi szándékukat kórusok; a rendezvényről internetes közvetítés is lesz a Kodály.kjmk.hu weboldalon, illetve az esemény YouTube-csatornáján.

Hirdetés

Kiemelt

Építőipari csúcsra készül a szakma

Csúcstalálkozón tárgyalja meg a nemzetgazdasági tárca az építőipar legfontosabb szereplőivel az ágazat jelenlegi helyzetében sürgető tennivalókat.

Poszt-trauma

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!