2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/rekordkiserlet-kodaly-nyomaban-2448571/

Rekordkísérlet Kodály nyomában

A határokon átívelő játék gálaműsorral zárul december közepén

Több generációt egyszerre megszólító, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató online zenei-műveltségi vetélkedő kezdődött 2017. október 2-án Kodály nyomában címmel.

Az apropót Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós és népzenekutató születésének 135. és halálának 50. évfordulója adta.

A magyar nyelvű, de határokon átívelő játék november 28-ig tart, december 15-én pedig ünnepélyes gálaműsor és díjátadó lesz Kecskeméten. A gálán bemutatják az online játék nyertes alkotásait, illetve a három forduló legeredményesebb játékosai is átvehetik jutalmukat. A díjátadó gála egyik különlegessége, hogy Bogányi Gergely zongoraművész megszólaltatja a világszenzációnak számító Bogányi-zongorát.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Bogányi-zongora világszenzáció

Az este másik kurió­zuma pedig egy rekordkísérlet lesz: az Énekel a világ című akció, amelynek során a jelen lévő majdnem ezertagú kórus két népdalt énekel el – de az esemény igazi szenzációja az lesz, hogy bárki bárhonnan csatlakozhat hozzájuk a világból.A kezdeményezés célja, hogy a világon minél többen énekeljék el együtt egyszerre ugyanazt a két, Kodály által gyűjtött népdalt: a Röpülj, pávát és A juhászt.

Már Marosszékről, Galántáról és Ausztráliából is jelezték részvételi szándékukat kórusok; a rendezvényről internetes közvetítés is lesz a Kodály.kjmk.hu weboldalon, illetve az esemény YouTube-csatornáján.

Kiemelt

Egy újabb adalék a Soros-hálózat Szél Bernadettel együtt akciózó ismert emberéről

A hírhedt felforgató, Saul Alinsky módszereire támaszkodva építenék tovább a hálózatot. Mi ez, ha nem nemzetbiztonsági kockázat? – tette fel a kérdést cikkében a Tűzfalcsoport.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!