2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/protestans-evszazadok-2314129/

Protestáns évszázadok

Nagyszabású, háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelte meg a reformáció 500. évfordulóját az ausztriai magyarság. A Colle­gium Hungaricum Wien, Magyarország bécsi nagykövetsége, az Auszt­riai Magyar Református Lelki Gondozó Szolgálat és a felsőőri református gyülekezet október 7. és 9. között megtartott rendezvénye igen fontos az ottani magyar közösség számára.

– A reformáció 500. évfordulója olyan rendkívüli ünnep, amelyhez mindenképp szerettünk volna valamilyen módon csatlakozni. Fontos volt számunkra, hogy ne csak Bécsben, hanem Burgenlandban, azaz Őrvidéken is legyenek események, ugyanis Felsőőrben található az egyetlen ausztriai magyar nyelvű református gyülekezet. Az ottani lelkipásztorral, Gúthy Lászlóval már körülbelül egy évvel ezelőtt elkezdtük tervezni a jubileumi programsorozatot – mondta el lapunknak Molnár Mária, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatónője.

A programsorozat egyik fontos eseménye a bécsi belvárosi református templomban tartott ünnepi istentisztelet volt, amelyet Bogárdi Szabó István püspök tartott.

– Nagyon fontosnak tartottuk, hogy egy olyan lelkipásztort hívjunk meg erre a jelentős eseményre, akinek felkészültsége és lelkisége mindannyiunk számára példaként szolgálhat. Bogárdi Szabó István püspök a vasárnapi prédikációjában rámutatott, hogy melyek azok a reformációval elindult folyamatok, amelyeknek a jelentősége még ma is felbecsülhetetlen – tette hozzá Molnár Mária.

Fotó: Facebook

Istentisztelettel, kétnyelvű kiállítással és kórusok fellépésével emlékeztek meg több helyszínen

Karvansky Mónika református lelkész elmondta, hogy a reformáció emlékéve kapcsán egy kétnyelvű kiállítást is megnyitottak az európai és a magyar reformáció történetéről, amivel az osztrák reformátusokat is igyekeztek megszólítani.

– A reformáció egyik központi üzenete az, hogy a Biblia kerüljön vissza az emberek kezébe, és a nemzetek nyelvén is váljon olvashatóvá. Ez a törekvés ma is lényeges, hiszen napjainkban is fontos cél lehet, hogy az emberek vegyék a kezükbe Isten igéjét és az életüket meghatározó útmutatásként olvassák – hangsúlyozta Karvansky Mónika. A rendezvénysorozaton fellépett a csaknem 280 éves múlttal rendelkező debreceni Kollégiumi Kántus, a budapesti Psalterium Hungaricum és az Őrségi Egyházmegye Egyesített Kórusa Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy és Arany János vezetésével. Az esemény ma Géra Eleonóra történész Protestáns megújulás és szociális gondoskodás Magyarországon 1945 előtt című, magyar nyelvű előadásával zárul.

Kiemelt

Havast védi Vonáék lapja

Baukó Éva és Molnár Anikó után Gesztesi Károly is megszólalt Havas Henrik ügyében, a színész szerint a televíziós rendszeresen zaklatta Liptai Claudiát, amikor közösen vezettek műsort.

Poszt-trauma

Magyar szívvel: Big Mac-index

A Big Mac reklámarca lesz Vona Gábor?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!