2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/otthon-a-spektrumban-2060152/

Otthon a Spektrumban

Marosvásárhely központjában, a zajos nyilvánosságtól mégis kissé távolabb telnek a Spektrum Színház társulatának hétköznapjai. Nyáron felléptek a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja versenyprogramjában, fogadnak az anyaországból olyan előadásokat, amelyekkel szolgálhatják a helyi színházkultúra stílusbeli gyarapodását, s ez utóbbi indíttatásból egy koprodukció előkészületei is folynak a Nemzeti Színházzal.

„A Spektrum Színház célkitűzése, hogy teret biztosítson a szabad művészi kibontakozásnak és kísérletezésnek; küldetése pedig, hogy olyan fórummá váljon, amely fölmutatja korunk aktuális társadalmi problémáit, és lehetséges megoldásokat ébreszt” – fogalmazza meg a marosvásárhelyi Spektrum Színház ars poeticáját Török Viola rendező, társulatalapító. Úgy mondja, „azért hozzuk létre a színházat, hogy otthon legyünk benne”, ám ez az otthonlét nem a lakályos munkakörülményeket jelenti. Újító, kortárs színházat szeretnének létrehozni az előadások során, teret engedve ugyanakkor a gyökereiket jelentő hagyományoknak.

A Spektrum Színház az erdélyi színházi hagyományokon kívül elsősorban Jerzy Grotowski technikáit, alapelveit követi. „A kortárs színház minden jelen lévő formáját feszegetve egy sajátos költői szemléletet próbálunk megteremteni, amelyben az »értékek átértékelése« nietzschei elv alapján újraértékeljük a kiválasztott darab üzenetét azzal a céllal, hogy a néző is – kulcsot keresve az önismeréshez – megtalálja saját magát a földön a színházi előadásban” – idézi a lengyel mester ­szavait Török Viola. Majd kérdésemre, hogy mi a közös a választott és színre vitt darabokban, földrajzi és történelmi helyzetet hangsúlyozandó jellemzőkkel felel: „Egyfajta erdélyiség ez, ami lehet csak egy érzés, kulturális kötöttség, hagyományba ágyazódás, mélységérzet, gyökérkeresés, de mai virágzás a népzene, néptánc, népszokások, viselkedésmódok újraértelmezése folytán.”

Fotó: Spektrum szinhaz

Generációs problémákat szólaltat meg a kortárs lengyel szerző, Elzbieta Chowaniec Gardéniája

Az előadások a zenehasználat és a témaválasztás során a régi–új, hagyomány–újítás közé kifeszített kötélen egyensúlyoznak világteremtő akrobatákként: „A népzenealapú zenei világon, a néptáncfeldolgozásokon át a viselkedéskultúra, a véleménynyilvánítás, az értékrendszerek összecsapása, a mai való világ új és újabb impulzusainak kitett ember dilemmáit és lehetséges válaszait fogalmazzuk meg. Az előadások zeneisége vagy mozgásrendszere által magunkénak érezzük Lorca Vérnászának világát, amely nyárádmenti zenére épül, de Shakes­peare Viharát is erdélyi reneszánsz-népi dallamra álmodtuk meg, Csehov Sirálya is az erdélyi keservesek hangulatában szólalt meg, Visniec Nyinája úgyszintén, de a kortárs lengyel szerző, Elzbieta Chowaniec Gardéniája is a zenéjén keresztül (nem csak) a mi történelmünket és generációs problémáinkat szólaltatja meg. Tamási Áron Vitéz lélek című műve a balladai hangulat felerősítésével és a népdal-néptánc szerves felhasználásával új értelmezést és távlatokat nyitott a nézőknek kultúránk újrafelfedezése és használata szempontjából. Mindezekre sok nézői visszajelzés érkezett” – összegzi az eddigi tapasztalatokat Török Viola.

Férje, Török István a Spektrum Színház működési hátteréről gondoskodó producer a Vidnyánszky Attilával történt e nyári, tusványosi találkozásukról beszél. Régen várta ezt a pillanatot. Amint mondja, a népi kultúrából, a népzenéből építkező értékrend az előadások szerves része. Ez az általuk nagyon fontosnak tartott kifejezésmód a mostani erdélyi magyar színházi világban nincs jelen. Alapprobléma, hogy az erdélyi színházak jelentékeny támogatáshoz jutnak uniós forrásból a multikulturalitás (integrációs célrendszer) megvalósítására, ami filozófiájában és eszközeiben lefedi a színházfenntartó állam asszimilációs törekvéseit, s e két ambíció egyesülése komoly pénzbeli és morális támogatottságot jelent ahhoz, hogy a határon túli magyar társulatok – az egyedi helyett – dominánsan a korszerűnek elképzelt világszínpadi tendenciákra fordítsák figyelmüket.

„Az erdélyi színházi anyanyelv tradíciójának ápolása, folyamatos megújítása, a színháztörténet legfontosabb alkotásainak és a kortárs műveknek sajátosan az erdélyi lelkiségre épülő visszatükrözése ezen a nyelven közös célunk lehet a Nemzeti Színház vezérigazgatójával, aki a megkeresésem nyomán marosvásárhelyi koprodukcióra, s benne rendezői munkára tett ígéretet” – mondja Török István. „Komoly dolog ez, tudtommal más erdélyi magyar színházhoz nincs érvényes meghívása Vidnyánszky Attilának” – teszi hozzá. Reméli, hogy utóbb járványszerűen fog elterjedni ez a fajta együttműködés az anyaországi és az annak határán kívüli színházi, előadó-művészeti formációk között. Szükséges, hogy szülessenek az erre alkalmas társulatoknál a nemzeti tradíciókat megidéző előadások. Ehhez három feltételnek kell teljesülnie: legyen a helyesen kiválasztott darab színreviteléhez erős, szelektált alkotógárda, anyagi forrás a teljes színpadot betöltő díszletekre, a sokszereplős darabok jelmezeire, s tudják telt házak előtt, méltó szériában eljátszani a kiválasztott darabot.

Az ittenieknek hasznukra válnék a szakmai tájékozódás, és a közönség is örömmel fogadná a hazait. „Hit a harcban, remény a bajban” – fogalmazta meg Török Viola Tamásitól vett idézettel a perspektívát. Fontos, hogy már nem lesznek egyedül.

Hirdetés

Kiemelt

Pszichésen zavart német állampolgár a müncheni késes támadó

A rendőrség müncheni parancsnoka azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!