2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/orszagszerte-szines-programok-varjak-kultura-irant-erdeklodoket-2214121/

Országszerte színes programok várják a kultúra iránt érdeklődőket

MTI

Levéltári tárlatvezetések, filmbemutató, fényfestés, koncertek, belvárosi séták várják az érdeklődőket a Kulturális örökség napjai (KÖN) program keretében Székesfehérváron. Győrben tárlatvezetéseket, Sopronban a nyilvánosság elől elzárt épületet, Fertődön az Esterházy-kastély parkját mutatják meg, Mosonmagyaróváron pedig előadást tartanak a Kulturális örökség napjai országos rendezvényhez kapcsolódva szeptember 16-án és 17-én.

Fényfestés, séták, koncertek, filmbemutató Székesfehérváron

Az Árpád Fürdő épületét 8 és 10 óra között félóránként járhatják be a látogatók, akik az alagsor titkaival ismerkedhetnek meg. A Fejér Megyei Levéltárban óránként indulnak a vezetések, a Rác utcában található szerb ortodox templom egész nap, a Hiemer-ház vasárnap délután várja a látogatókat.

A zenekedvelők két koncertet hallhatnak a hétvégén: a Vox Mirabilis Kamarakórus szombaton a Fő utcai Rendház díszudvarán, vasárnap a szerb ortodox templomban ad hangversenyt. A Barátság moziban filmbemutató lesz vasárnap: Faragó Annamária dokumentumfilmes, író filmjét a Menaságra repülj. című alkotást vetítik le.

A Szent István Király Múzeum is részt vesz a KÖN programsorozatában, ezért az összes székesfehérvári kiállítóhely ingyenesen látogatható, miközben Fejjel nagyobb mindenkinél címmel Szent László és III. Béla királyról lesz előadás szombat délelőtt a Rendházban.

Esténként egyedülálló fényfestés lesz látható a Nemzeti Emlékhely mauzóleumának homlokzatán, a háromdimenziós, animációs film az egykori koronázó templomot jeleníti meg.

Belvárosi sétákra is várják a közönséget: szombaton a Nemzeti Emlékhelytől indulva Fehérvár középkori szakrális helyeit kereshetik fel Reich Szabina régész vezetésével, aki a föld alatt rejlő egyházi épületekről mesél majd. Szintén a Romkerttől indulva, Kulcsár Mariann vezetésével a ciszterci, a ferences, a szemináriumi templom és a Székesegyház történetével, szépségeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A vasárnapra tervezett túrákon Aba-Novák Vilmos és Székesfehérvár kapcsolatáról beszél egy-egy séta keretében a Színek és színek megint című kiállítás két kurátora, Izinger Katalin és Gärtner Petra.

Vasárnap délelőtt a Nemzeti Emlékhelyen nyílik meg A Koronázási Bazilika története című tablókiállítás, amely interaktív formában, újszerű látványvilággal, kézbe vehető tárgymásolatokkal mutatja be a bazilika építésének és feltárásának történetét.

Programok Győr-Moson-Sopron megyében

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében vasárnap délután a Magyar Ispita műemléképületet mutatják be, amelyet 1666-ban vásárolt meg gróf Széchenyi György győri püspök. Az 1730-as években az épület nyugati sarkokházát lebontották, a helyén építették fel az ispita Szent Annáról nevezett templomát. A barokk stílusú templomot 1735-ben szentelték fel. A második világháborút követően az épület lakóház lett, majd 1993-ban a városi múzeum részévé vált.

A műemléképület bemutatását követően a Váczy Péter Gyűjteményben tartanak tárlatvezetést, később Szeretlek Győr címmel Lebó Ferenc szobrászművész mutatja be a kiállítását.

Sopronban szombaton délután a Pék-házban rendhagyó tárlatvezetést tartanak, ahol a kenyérsütés praktikáiba is beavatják a látogatókat. Aznap a Kolostor utcai Zichy-Mesko palotában Nemes András művészettörténész és Velledits Lajos festőrestaurátor kalauzolja a látogatókat a barokk épületben – tájékoztatott Szabadhegyi Zita, a Soproni Múzeum pr és marketing munkatársa.

A mulatóerdő titka címmel szombaton és vasárnap a fertődi Esterházy-kastély tájkertjeit és rózsakertjét mutatják be csaknem egyórás séta keretében. A mintegy kétszáz hektár alapterületű park struktúráját a kastély díszterméből kiinduló, három sugárirányú látványtengely szabja meg, amelyek a nyílt barokk díszkert mögött az egykor mulatóerdőt, fácánost és vadaskertet magába foglaló Lés-erdőben folytatódnak.

A rózsakertet 1908-ban gróf Cziráky Margit alapította, jelenleg mintegy 430 féle rózsafaj csodálható meg benne. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni az info@eszterhaza.hu e-mail címen lehet.

Mosonmagyaróváron a Hansági Múzeum szervezésében szombat délután az Olasz kápolnában és az Ipartelepen tart tárlatvezetést Thullner István helytörténész. A kápolna, amit a helyiek olasz kápolnaként ismernek, Mosonmagyaróvár Ipartelep városrészében található. A városrészt 1914-ben kezdték kialakítani, hogy ott kapjon helyet az Osztrák Magyar Monarchia legnagyobb hadianyaggyára. Az első világháború alatt az építkezésen nagy számban alkalmaztak olasz és orosz-lengyel hadifoglyokat. Az ő számukra épült a kápolna 1916-ban, a hadifoglyok egykori barakktáborának közelében. Az első világháborús emlékhely helyi építészeti védelem alatt áll.

Sopronkövesden a korábbi évekhez hasonlóan szombaton és vasárnap is színes programokkal várják az érdeklődőket település szerte. Fülöp Zoltán polgármester elmondta, hogy több mint tíz kiállítás tekinthető majd meg. A helyszínek között mindkét nap lehet kisvonattal és lovaskocsival utazni.

A program szombaton felvonulással kezdődik, de lesz rétesnyújtás és -kóstolás, természetismereti játékok, utazó planetárium, ökojátszótér, BMX- és repülőmodellező-bemutató. Fellép mások mellett a Kövirózsa Kulturális Egyesület és az Apnoé zenekar.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább lazíthat a jegybank

Az októberi, eseménytelennek mondható ülést követően kedden újból a piaci szereplők figyelmének középpontjába kerülhet a magyar jegybank.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!