2017. július 25., kedd, Jakab, Kristóf napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/oromoda-uj-hangszineken-1643728/

Örömóda új hangszíneken

Kultuszt építünk a programsorozattal: szeretnénk megjeleníteni, hogy nemcsak Prága lehet arra büszke, hogy Mozart náluk járt és a Don Giovannit vezényelte, vagy Salzburg, hogy ott született Mozart, hanem mi, fővárosiak is kihúzhatjuk magunkat annak tudatában, hogy Ludwig van Beethoven 1800 májusában eljött Budára és zongorázott a közönségnek – mondta el Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere a szerdán induló 18. Beethoven Budán fesztivál apropóján. A polgármester kiemelte, 2020-ra nemzetközileg elismert fesztivállá építenék a komolyzenei megemlékezést.

Közel két évtizedes múltra tekint vissza a Beethoven Budán fesztivál, de a szervezői a megemlékezés mellett évről évre a megújulásra is összpontosítanak. Tavaly a zongoraversenyekre lehetett kadenciákkal pályázni, idén a concerto műfajban a hegedűversenyre írtak ki pályázatot. Országszerte gyakran felcsendülnek a zeneszerző művei, ezért arra is törekedni kell, hogy ne szokványos koncertet kínáljanak a közönségnek. „Főként olyan műveket tűzünk műsorra, amelyek alig hallhatók, vagy itt másképpen élvezhetők. A korhű zenei hangzást megjelenítendő tavaly mutatkozott be egy 1820-as Graf fortepiano-kópia, mely egyébként a korszak egyedüli darabja Magyarországon, Beethoven szonátáinak java része pedig erre a hangszerre íródott. De más tekintetben is volt korábban újszerű megközelítés a repertoárunkban: 2010-től a dzsesszfeldolgozások beemelése, vagy említhetném, hogy improvizációjával Lajkó Félix és Balázs János is fellépett a Beethoven-napokon.

Az idei év különlegessége, hogy a népszerű dzsessz­gitárost, Juhász Gábort kértük fel, aki ez alkalomra a Tavaszi szonátából írt negyvenperces dzsesszdarabot. Négy hangszer ad új megfogalmazást a klasszikusnak: a gitár, a bőgő és a dob zongorával kiegészülve, rögtönzésekre épülő megismételhetetlen, egyszeri interpretációt hoz el a Várkert Bazárba. A nyitókoncert másik darabjaként egy ritkán hallott kísérőzenét, az István királyt mutatja be a Dohnányi Zenekar és a Purcell Kórus Hollenburg Gábor vezényletével” – ismertette Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere.

Forrás: Mirkó István

Nagy Gábor Tamás polgármester a tizenhét éves rendezvény folyamatos megújulását is fontosnak tartja

1800. május 7-én Beethoven egy Punto nevű kürtművésszel a Várszínházban adott koncertet. Ekkoriban érkezett Budára József nádor ifjú felesége, Alexandra Pavlovna cárkisasszony. Ennek alkalmára jeles bécsi művészeket hívtak meg, például júniusban Joseph Haydn itt vezényelte A teremtés című oratóriumát. Beethoven koncertjének évfordulóját különleges koncert ünnepli idén. Május 7-én a Mátyás-templomban Szabó Balázs és Fassang László a IX. szimfónia átiratát mutatja be: a zenekar helyett két orgonára és kórusra megálmodott verziót hallhatunk – ez teljes szimfóniaélményt ad, ám a megszokottól eltérő hangszíneken. Ezzel vasárnap kettős jubileumot is ünnepelnek, ugyanis Beethoven IX. szimfóniájának eredeti ősbemutatója 1824-ben szintén éppen május 7-én volt.
A polgármester örülne, ha a zeneszerető fiatalokat, időseket egyaránt megszólítaná ez a program, és mint mondta, céljuk, hogy 2020-ra – a zeneszerző születésének 250. és budai fellépésének 220. évfordulójára – egy nemzetközileg jegyzett zenei fesztivállá épüljön a Beethoven Budán.

Kiemelt

Vona teljes pálfordulása: már el sem megy saját Tusványosára

Pedig tavaly Vona még úgy fogalmazott: ha valaki igazán át akarja érezni, hogy egy vérből valók vagyunk, akkor az EMI-táborban a helye.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!