2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/novekvo-latogatoszam-1840243/

Növekvő látogatószám

Harminckétmillió forintos bevételt ért el az idei pécsi színházi találkozó
Tesztévnek nevezte a tavalyi Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) Szűcs Gábor fesztiváligazgató: a megújult mustrát idén azokon a pontokon fejlesztették tovább, amelyek nem nyerték el a közönség tetszését. Kritikus hang alig volt hallható, és az eddiginél több, 32 millió forintos bevételt könyvelhet el az idei találkozó.

– Feltűnt a fesztivállátogatóknak, hogy a korábbiaktól eltérően miért csak egy alkalommal láthatók a versenydarabok?
– Él egy idea azzal kapcsolatban, hogy a versenyelőadások többször menjenek a fesztivál ideje alatt, de nem mehetünk el amellett, hogy egyes versenyprogramokra nem lehet megtölteni két alkalommal is a nézőteret. Számtalan olyan darab van, amelynek a bekerülési költsége nagyon magas – jellemzően a kamara-előadások tartoznak ide –, miközben rendkívül alacsony bevételt termel. A szakmai bizottság mérlegelte, hogy egyes előadások kétszer menjenek le, míg mások csupán egyszer. Ez azonban a verseny szempontjából talán nem lett volna előnyös döntés.

Forrás: Hajdu Zsófia

Szűcs Gábor fesztiváligazgató

– A szakmai beszélgetés is visszatért az eredeti formájához, és a nézők kérésére a belvárosba, a Művészetek Házába került.
– A tavalyi volt az első tesztkör, amelyből leszűrtük, hogy a háromosztatú struktúra – a Zsolnay negyed, a Kodály Központ és a Pécsi Nemzeti Színház – működik, de azokat a pontokat, amelyekben nem hoztunk eredményt, megváltoztattuk. Ilyen volt a szakmai beszélgetések eredeti formájának visszaállítása is, amit már tavaly a fesztivál alatt megtettünk a közönség kérésére. A Zsolnay negyedben az emblematikus társulatok szerepeltetése például jó döntésnek bizonyult, azonban el kellett hagynunk a könnyűzenei fesztiválprogramok szerepeltetését. Ezekkel a programokkal visszatértünk a belvárosba a sétatérre. A versenyprogramon kívüli előadásokat idén már a Kamaraszínházban és az N. Szabó Sándor teremben is tartottunk. Ezentúl lényegesen megemeltük a közönségtalálkozók számát, és a Színház térre helyeztük.

– Van-e esély arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a város még több terét vagy teraszát bevonja a fesztivál?
– Míg az elmúlt tizenhat évben nem volt fejlődési perspektívája a fesztiválnak, addig mi az első évben harminc, most további húsz százalékkal növeltük a bevételeket. Az idei 32 millió forintos bevételt könyvelhet el, amely lényegesen magasabb, mint a valaha volt fesztiválbevétel. Ezen a fesztiválon minden Zsolnay negyedes előadásunk tele volt, és minden Kodály Központban zajló előadásunk és a versenyelőadásunk a színházban telt házzal ment. Ki lehet még öt-hat helyszínre találni a fesztivált, ám mi mégis megfontoltan haladunk előre: megnézzük, hogy mire volt igény, és ahhoz mérten fejlesztünk tovább. Én azt mondom, akár töltsük meg az egész várost, de ezt akkor tudjuk megtenni, ha a jegybevételünk is ennek megfelelően alakul.
– A hangulati elemek – mint a POSZT-szelfifal vagy a plakátkiállítás – szintén megnyerték a nézőket. Az elmúlt 16 évben az volt a baj, hogy kizárólag ingyenes programok voltak, és senki nem törődött azzal, hogy miként lehet növelni a bevételt.

– Mintha a tavalyi kritikus hang eltűnt volna a fesztivál alatt mind a sajtó, mind a pécsi látogatók részéről.
– Én is úgy látom, hogy nem talált fogást rajtunk idén a sajtó, és a helybeliek is elégedettek a szervezéssel. Idén két műsorfüzettel jöttünk ki, a második, részletes verziót a fesztivál utolsó pillanatáig szerkesztettük. A közönség elismerése mellett pedig megkaptuk az Európa a fesztiválokért, a fesztiválok Európáért kiemelt európai fesztiválminősítést is.

Kiemelt

Fradista túlsúly

Bernd Storck kijelölte a Lettország és Portugália elleni vb-selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott bő keretét.

Poszt-trauma

A szoci tanárnak a gyerekek között is szabad kampányolni?

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Mindent felülmúló polkorrektség: rasszistázzák a szépségkirálynőt

Pedig csak egy kérdést tett fel.

Újabb aduászok Gulyás Márton hálójában

Gálvölgyiék után is sikerült fokozni. Mi jöhet még ezután?

Bayert kevesebbért is miszlikbe aprították volna

Hont András végleg megbukott.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!