2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/noe-barkaja-vigadoban-2053708/

Noé bárkája a Vigadóban

Vidák Istvánék a Kárpát-medencei magyarság keleti gyökereit keresték
Vidák István Noé bárkája című életműtárlatában benne van a 70-es évekbeli „nomád nemzedék”, az akkori népművészeti stúdiók fenséges, vagány lázadása a múltfelejtés ellen. És jelen van a művészeti nyelv újratanulása, tanítása, ahogyan az egyre csak halmozódó tapasztalat unokákra figyelő alázata is – a tárlaton felesége, lánya és fia, meg sok tanítványuk munkája is látható.

Lélegzetelállító! – adott hangot művészetszemlélői élményének a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, amikor megnyitotta Vidák István kiállítását a Vigadóban. Bizony, sokaknak meglepő felfedezés e pazar gyűjtemény. Nemcsak a hetvenéves tréfamesteré, hanem a feleségéé, Nagy Marié is (mindketten a Népművészet Mesterei, István a Magyar Művészeti Akadémia rendes, Mari pedig köztestületi tagja).

Fotó: Kurucz Árpád

A tárlat egyszerre Vidák Annáé, Istié s a két unokáé, mivel teljes családi alkotóműhelyt mutat be a Noé bárkája. Ehhez hasonlót csak Csókos Varga Györgyiék családi kiállításán láthattunk. Ám nehéz elmondani a fölemelő-beavató-fölismerő bemutatkozás műfaját. Mit is látunk? Folklórkiállítást? Hagyományőrző s népművészeti bemutatót? Néprajzi gyűjtések, kutatások beszámolóját? Művészetpedagógiai játékot? Vagy mindezt együtt. Ráadásul az alkotópáros csaknem hetven (!) könyvét, művészettanító kiadványát is.

Vidákék ellenállhatatlan vágyódással keresték a Kárpát-medencei magyarság keleti gyökereit. Az öreg pásztorok gyapjúfonása, a pusztai nemeztakarók, nemezruhák készítése élményét kiegészítették a mind távolabbról begyűjthető kazah, kirgiz, mongol, majd a még távolabbi (akár Indiából meríthető) gyapjúkészítés használatának kutatási anyagaival.

És szellemiségével is.
Leírhatnám a szokványos megnevezésekkel az anyagok, technikák változatosságát, látva a nemez, gyapjúfonál, selyem, fa vagy film használatának bőséges tálalását, és mégsem tudnám megragadni a lényeget.

Megsüvegelni való, ahogy a motívumokat már-már mániás szédülettel kutatta a Vidák–Nagy páros. Igen, rájöttek arra, amire Reguly, Bartók, Vikár, Vargyas, Karácsony, Lükő, Gombocz, Andrásfalvy, Kallós, Sebő tudományos elemzései rámutattak – a nyelv lelke a jelentés.

A kultúrában, jelesül annak folklorikus művészeti formáiban megismerhető a múltunk, azaz a jelenünk. És a népművészetet lenéző posztmodern fintorgóknak érdemes rádöbbenniük arra, hogy a modern ruhaviseletet különlegessé avatják a folklorikus elemekkel, anyagokkal dolgozó népművészeti „revival” alkotók.

Vidák Anna folkruhatervei Párizsban hatalmas sikert és gazdasági értéket jelentenének, ha a párizsiak eljönnének a Vigadóba vagy Kecskemétre ezt megtekinteni. A hazaiaknak ez könnyebb. A Noé bárkája kiállítás szeptember 10-ig látható.

Hirdetés

Kiemelt

Lázár János: újra és újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért

Egy magyar fiatalnak a hazája függetlenségért és szabadságáért újra és újra meg kell küzdenie – fogalmazott Lázár János.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!