2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/muvesz-aki-megelozte-picassot-2062387/

A művész, aki megelőzte Picassót

Szalay Lajos grafikusnak bibliai tárgyú munkáiból nyílik kiállítás Kolozsváron

A határon túli kulturális élet egyik fellegvárának számító Kolozsvár újabb élménnyel örvendezteti meg a városba látogatókat: a XX. századi magyar grafika emblematikus alakjának, Szalay Lajos grafikusnak bibliai tárgyú munkáiból nyílik ma kiállítás a Kolozsvári Művészeti Múzeumban.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rendhagyó kiállítássorozattal tiszteleg a reformáció ötszázadik évfordulója előtt. A négy kiállításból álló sorozat fő témája természetesen a Biblia; a szent szövegek ihlette munkák bemutatása egyrészt a reformációhoz, másrészt az adott művészekhez viszi közelebb az arra fogékony kiállításlátogatót. A mostani tárlat ennek a rendezvénysorozatnak a részeként tekinthető. „A festőlélek egyike a világ legérzékenyebb műszereinek” – írta Bernáth Aurél, és nem esik nehezünkre igazat adni neki, mindazonáltal Szalay alkotói korszakaira is érvényesnek érezzük ezt a kijelentést. Kassák Lajos úgy vélte, hogy „Szalay Lajos érzékeny idegekkel és gondolkozó aggyal él korában. Rajzai­ból nemcsak a művész megnyilatkozási vágya, hanem az ember közlési akarata is világosan kitűnik.”

Az 1909-ben, Őrmezőn született Szalay Lajos életének főbb állomásai közt a festészet alakulásában szerepet játszó országok, mint Franciaország vagy az Egyesült Államok a meghatározók. Szalay Argentínában is megfordult, mígnem a nyolcvanas évek végén hazatért, és 1995-ben bekövetkezett haláláig Miskolcon élt. Könyvillusztrátorként is hírnévre tett szert, többek között a Szabó Lőrinc verseskötetéhez készített illusztrációk is nagy hatást tettek a kortársaira. Állítólag a hiúságára oly kényes Picassóhoz kötődik az a Szalayra és ránk nézve hízelgő kijelentés, miszerint „ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a XX. századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz”.

A tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem közös szervezésében jött létre, és 2017. szeptember 3-ig tekinthető meg.

Kiemelt

Kiütés Debrecenben

Először nyert a Debrecen a labdarúgó NB I-ben: két döntetlen és három vereség után pénteken a 6. fordulóban 4-1-re legyőzte a Vasast.

Poszt-trauma

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Méghogy nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között?

Mi ez, ha nem egy újabb bizonyíték?

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!