2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/melyben-levo-ember-hite-es-nyers-szavai-1835359/

A mélyben lévő ember hite és nyers szavai

Több minden miatt örültem, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház A mélyben című előadását beválogatták az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába. 

Örültem például a darabválasztás miatt – Makszim Gorkij nálunk Éjjeli menedékhelyként ismert drámája a maga korában formabontónak minősült, a szegénység és a pusztulás szemta­núivá tette a nézőket, akiknek egy része kétségkívül feszengve szembesült a színpadon elé tárt világgal. Érdekelt, miről óhajtanak szólni azok, akik ma ehhez a drámai alapanyaghoz nyúlnak.

Várakozással töltött el az is, hogy Jurij Kordonszkijra bízták a darab színre­vitelét. Persze nem keres az ember nemzeti jegyeket egy-egy előadásban, nem kér számon kulturális ki- és összekacsintásokat, de valamiért mégis fokozott érdeklődéssel figyel, ha egy orosz alkotó küzd meg valamely orosz klasszikus színrevitelével. Emelte a nézői tétet az is, hogy kiváló csapattal és kiváló színészekkel dolgozott együtt, és kiérdemelte a legjobb rendezésért járó UNITER-díjat is, a romániai színházi élet egyik legrangosabbnak számító elismerését.

Amikor ennyiféle várakozás előzi meg a szembesülést, ritkán esik meg, hogy elemi erővel hasson a nézőre az előadás. Most a POSZT színpadán látottak kapcsán távolságtartó, de igaz­ságos állítások és érvelések felsorakoztatása helyett személyes impresszió­kat, rácsodálkozásokat jegyeznék fel.

Először a színpadkép hat: nem pince – ahogy a cím és az eredeti darab sejteti –, hanem egy kiégett, huzatos padlástér szürke gerendákkal, limlomokkal, folyamatosan füstölő vaskályhával, gyér fénnyel. Igen, a kályha folyamatosan füstöl a több mint háromórás előadás alatt. Szürkeség van, időnként utca­zaj, homály. De ez a terjengő massza nem a szemünket vagy a tüdőnket csípi, hanem mintha a lelkünkre telepedne rá – olyan jó kimenekülni innen a nyári napsütésbe!

A második elképedés oka a szöveg maga. Erre az előadásra – a kolozsvári színház felkérésére – Radnai Annamária új magyar fordítást készített, az alkotók ugyanis olyan erős nyelvezetet akartak használni, mint amilyennek Gorkij szövege hathatott abban a közegben, amelyben annak idején megszólalt. Fölösleges nyomozni, hogy a végeredmény Visky András dramaturg, a rendező vagy a szerepeket megformáló színészek érdeme-e, valószínűleg kicsit mindegyiküké.

A szöveg végül is nyers – különösen az első felvonásban – és mocskos lett: olyan magától értetődően illő ehhez a világhoz. Ravasz humor érhető tetten benne – például amikor Szatyin „érthetetlen” szavakat sorol, köztük a posztmodernt. Másképp árnyalódnak a karakterek és a köztük lévő viszonyok, mint Gorkijnál, senki sem szimpatikus, senki sem ellenszenves teljesen. Rengeteg játék – a szó legszebb értelmében – kerül be, például pusztán abból is, hogy Nasztya nem ponyvát olvas, hanem az Anna Karenina „lebutított” változatát.

A Tatár figurája, a naponta többször imádkozó muszlim férfi óhatatlanul megidézi a migránsválságot mint kontextust, de az alkotók jó arányérzékkel ezt nem hangsúlyozzák túl. Szemünk előtt zajlik a pusztulás, és szemtanúként is folyamatosan sürgető a kérdés, hogy miben hiszünk, hihetünk-e egyáltalán, mi dolgunk a világban, és vajon ember maradhat-e valaki a mélyben is.

Kiemelt

Lázár János: Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké

Ezeréves államiságunk kötelességünké teszi azt, hogy az Európa jövőjéről szóló vitákban hallassuk hangunkat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Poszt-trauma

Hátborzongató dolgot hallott a muszlim nőtől a világhíres magyar

Nem a félelemtől dermedt jéggé.

Kálmán Olga megtalálta az iszlamista terror fő felelősét

A magunk részéről ehhez csak gratulálni tudunk.

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Politikamentesen Szent László ereklyéjéről

Csúcstechnológiával is maradt titok a kutatás után.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!