2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Interjú, Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/megujulas-es-uj-iranyvonal-1829674/

Megújulás és új irányvonal

A világon bárhol szóba kerül, elismerő szavakkal illetik a magyar circuszművészetet. Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz igazgató­jával, a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztossal beszélgettünk.

– Miért tartja fontosnak a cirkuszi műfaj megújítását és a társművészetek bevonását a Fővárosi Nagycirkusz darabjaiba?
– Európa közepén különleges helyzetben vagyunk, mert egy hazánkban több száz éves tradíciókkal bíró művészeti ágat birtoklunk. Kiváló elődeink munkája nyomán a világ odafigyel arra, hogy mi történik Magyarországon, ahol Közép-Európában egyedül mi rendelkezünk kőcirkusszal, és figyelik, mit kezdünk ezzel a fantasztikus művészeti ággal, a cirkuszművészettel. Színházból jött emberként tudom, hogy a társművészetek bevonása lehet az egyik kitörési pontunk, de csak úgy, ha feltétlenül megőrizzük a cirkuszművészet alapjait. Tucatnyi olyan újításunk van még, amire odafigyel a világ. Most rakjuk le a cirkuszpedagógia alapjait, a világon először nálunk indult el az audionarráció vak és gyengén látó nézőknek, előadásainkat tematikus alapokra helyeztük.

– Milyen szerepe van most, és milyen szerepe lesz Magyarországnak Európa és a világ cirkuszművészeti térképén?
– Már most is a világ cirkuszművészetének csúcsán foglalunk helyet, köszönhetően a kiváló artistaművészeinknek, akik hosszú évtizedeken át járták a világot és tették le a névjegyüket nemcsak a szakmai munkájukkal, hanem emberségükkel, művészi hozzáállásukkal. Ezért, ha a világon bárhol szóba kerül, elismerő szavakkal illetik a magyar cirkuszművészetet. Ennek a kihívásnak és felelősségnek meg kell felelnünk. Az új cirkuszművészeti központ, amelyről álmodunk, nemcsak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát ki szeretné szolgálni.

Fotó: Havran Zoltán

– Március 19-én a Fővárosi Nagycirkuszban megalakult a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület. Mi az egyesület célja?
– Ez egy szövetség, egy érdekvédelmi szervezet, amelyet a környező országok artistái hoztak létre azért, hogy a cirkuszművészeten belül elismerjék és elfogadják egymás munkáját, és közösen összefogva képviseljék a cirkuszművészet érdekeit. A tagok információ­kat és tapasztalatokat cserélnek egymással, népszerűsítik egymás műsorszámait. Az új cirkuszművészeti központban folyamatosan továbbképzéseket, workshopokat, rendezvényeket tartunk majd, ahová a szövetség tagjait is meghívjuk, hogy közösen tudjunk gondolkodni a megújulás és az új irányvonalak tekintetében.

– A Fővárosi Nagycirkusz történetében idén nyáron hatodik alkalommal borult jégbe a manézs. Miért esett a választás egy jégcirkuszi előadásra?
– Olyan új cirkuszt kell építenünk, aminek a manézsát egy gombnyomással vízzel áraszthatjuk el, vagy éppen lesüllyeszthetjük, hogy a helyére egy jégporond jöhessen fel. Az Antarktisz gyermekei című produkciónk részben technikatanulási kísérlet, de bízunk abban, hogy a nyári hőségben a nézők szívesen jönnek majd az előadásokra, mert tudják, hogy itt hűvös hely, de forró légkör fogadja majd őket.

– Számos fesztiválra hívják világszerte, de most az odesszai 7. Komediada Nemzetközi Bohóc- és Pantomimfesztiválról kérdezem, ahol a zsűri egyöntetűen egy magyar művésznek, Méhes Csabának ítélte a nagydíjat. Látogatásuknak köze volt a szeptemberben induló bohócképzéshez?
– Nemzeti előadó-művészeti intézményünk működteti az artistaképző intézetet, amely Közép-Európa egyik legkomolyabb cirkuszi iskolája, de jelenleg nincs külön bohócképzésünk. Szeptembertől el szeretnénk indítani a kétéves, érettségi utáni képzésünket, a clown/bohóc szakot. Körülnéztünk hát a világban, és felvettük a kapcsolatot azokkal a szakemberekkel és intézményekkel, ahol vannak bohócképzések. Így kaptam meghívást az odesszai fesztiválra, amely a világ egyik legnagyobb bohócfesztiválja. Méhes Csabával rögtön szerződést kötöttünk, így a szeptemberben induló új bohóc szak egyik osztályfőnöke lesz. Odesszában elismert művészeket is leszerződtettünk, akik a Szarvason tartandó, nyári egyhetes előkészítő táborunkban tanárként fognak dolgozni. Az USA-ból, Izraelből, Ukrajnából érkeznek tanárok, fiatal diákok.

Hirdetés

Kiemelt

A terrorizmus áldozatainak jogairól egyeztetnek a visegrádi és a Benelux-országok

Terrortámadás esetén az áldozatok „merőben új kategóriája” jelenik meg: ártatlan emberek, akik utcán sétálnak vagy szórakozóhelyen vannak – mondta a miniszter.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!