2017. március 23., csütörtök, Emőke napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/megujul-az-ybl-vizhaz-1319482/

Megújul az Ybl-vízház

Az egykori Várkert-kioszk kávéház újra a társasági élet helyszíne lesz
A Duna-parton legutóbb kaszinófunkciót ellátó Ybl-vízház, amely megnyitása után a budai elit kedvelt kávéházát is működtette, múltjához méltóan kap új arculatot: hamarosan tudományos konferenciák, rendezvények, valamint kortárs képzőművészeti kiállítások otthona lesz. A több mint százéves impozáns épület közel tíz évig állt kihasználatlanul, a tervek szerint azonban őszre megnyitja a kapuit.

Az Ybl Miklós tervezte vízház az ország legkiemelkedőbb turisztikai helyszínén, a budai Vár lábánál, a Duna-parton emelkedik, egységet képezve a királyi palota épületkomplexummal. Mint neve is jelzi, annak idején a királyi palota vízellátási rendszerének gépházaként funkcionált, később a gépészeti berendezések a déli részben helyezkedtek el, az északi szekcióban pedig kávéház üzemelt.

Idővel a gépház elvesztette a szerepét, így a teljes épületet étteremmé alakították át, a teraszon zenekar játszott, a vízház előtti nagy kertben alakították ki a táncteret.

1875 tavaszától négy éven keresztül épült az impozáns ingatlan, amelyet a Várkert-kioszk kávéház emelt a korabeli társasági élet meghatározó szórakozó helyei közé. A benne kezdetektől működő kávéháznak köszönhetően a vízház igen hamar a budaiak kedvelt helyévé vált. Sokáig café-restaurantként üzemelt, széles körű népszerűségét növelte a teraszán rendszeresített élőzene és az említett tánctér dunai panorámával. A tízes évektől hangversenyeket, bajtársi körök találko­zóit, idegen nyelvek gyakorlására alakult úri társaságok összejöveteleit, irodalmi mati­nékat és magánrendezvényeket tartottak falai között.

A II. világháború rajta hagyta nyomait az épületen, állapota rohamos pusztulásnak indult. Renoválására a rendszerváltás után került sor: kaszinóként és rendezvényhelyszínként működött, majd bezárt.

Forrás: Mirkó István

Az épület rekonstrukcióját egy évre tervezik

Közel tíz év kihasználatlanság után a Pallas Athéné Alapítványoknak köszönhetően idén felújítják az impozáns ingatlant: a műemléki homlokzat eredeti formáját nyeri vissza, a belső terek és a kert is megújul, az ígéret szerint őszre kulturális és rendezvényközpontként nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Az első negyedév feladatai közé tartozik a kivitelező kiválasztása, ami pályáztatás útján történik: a mintegy hatszázmillió forint értékű rekonstrukció nem közbeszerzés-köteles.

A Pallas Athéné Alapítványok célja az értékteremtés, nemcsak a szellemi tőke gyarapítása, hanem a történelmi épületek felújítása terén is. Ennek mentén még ebben az évben elkészülnek és a nyilvánosság előtt is megnyílnak az első alapítványi tulajdonban álló ingatlanok. Január elején megkezdődik a budai Várban található történelmi óvárosháza felújításának befejező üteme.

Az Ybl-vízház rekonstrukcióját egy évre tervezik, az építmény ismét nyitott, reprezentatív kulturális központ lesz, és bemutatóterekkel megint birtokba veszi a művészet.

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: erősíteni kell Európa védelmi rendszerét

A miniszterelnök felhívta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár figyelmét arra, hogy fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.

Poszt-trauma

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Orbánt támadja Németország leendő diktátora

A német szoci bosszút forral.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!