2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/megmaradas-es-talalkozas-unnepe-2244685/

A megmaradás és a találkozás ünnepe

A negyvenéves erdélyi táncházmozgalom indulására emlékeznek

Több mint száz zenész, adatközlő és több mint ezer táncos érkezik Székely­udvarhelyre a pénteken kezdődő Erdélyi táncháztalálkozóra.

A negyvenéves erdélyi táncházmozgalom méltó ünnepe széles körű összefogással valósul meg a Hagyományok Háza erdélyi hálózata által. A negyven éve működő táncházak szereplői mellett számos adatközlő zenész és táncos is jelen lesz a találkozón, amelynek fővédnöke Kallós Zoltán (képünkön), a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő.

Az 1972-ben kezdődő magyarországi táncházmozgalom mintájára negyven évvel ezelőtt Erdélyben is mozgalom indult, amely az erdélyi népzenekultúra hagyományaira építve a hiteles népi táncok elterjesztését, a magaskultúrába való beemelését és népszerűsítését tűzte ki célul.

Kallós Zoltán főképp a mezőségi és a gyimesi csángó hangszeres zene gyűjtésével és népszerűsítésével teremtett hiteles alapot a táncházmozgalom számára, ­Könczei Ádám pedig több cikkben és előadásban nemcsak népszerűsítette ezt a vállalást, hanem ezenfelül is rengeteget tett azért, hogy szakmailag is megalapozza a táncházmozgalom kibontakozását.

Az ő emléke és munkássága előtt is tiszteleg a ­Könczei Árpád rendező-koreográfus által színpadra állított, Apám tánca című műsor, amely a pontozót, ezt a méltán híres és virtuóz közép-erdélyi férfi­táncot emeli a középpontba. Az előadást az Udvarhely Néptáncműhely – helybéli amatőr táncosokkal kiegészülve – 19 órától adja elő a székelyudvarhelyi sportcsarnokban.

Mint minden ünnep, ez is a találkozásokra épül és az időre reflektál. A rendezvény nyitányaként ma táncházasok százai vonulnak zeneszóval Székelyudvarhely fényedi, szejkefürdői és keresztúri kijáratától táncolva-muzsikálva a város központjába, a Patkóba, ahol a házigazdákkal együtt rövid mulatságot tartanak.

A városi sportcsarnokban folytatódik az évforduló megünneplése, a gálaműsorban száz táncházzenész és több száz táncos lép fel, és további három helyszínen hajnalig tart majd a mulatság.

Szombaton délelőtt gyerekfoglalkozásokat tartanak, táncot és éneket tanítanak, erdélyi amatőr és hagyományőrző tánccsoportok mutatkoznak be a minifocipályánál felállított színpadon.

Lesz gyümölcsfesztivál, kézműves-kirakodóvásár, folkkocsma, előadásokat hallgathatnak a negyven éve indult kolozsvári, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi táncházak történetéről. Vasárnap a gyerektánccsoportoké lesz a szabadtéri színpad.

Kiemelt

Izrael fővárosa Jeruzsálem

Először tekintsünk a nemzetközi, liberális érdekekre, melyek már köszönőviszonyban sincsenek a klasszikus szabadelvű értékekkel, ahogyan azokat anno a magyar reformkor nagyjai is vallották.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!