2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/meghalt-johnny-hallyday-2543218/

Meghalt Johnny Hallyday

Tegnapra virradóra elhunyt Johnny Hal­lyday francia énekes és színész, akit a francia Elvisként is emlegettek, és akinek világszerte több mint százmillió lemezét adták el. Hallyday 74 éves volt.

Johnny Hallyday (eredeti nevén Jean-Philippe Smet) 1943. június 15-én Párizsban látta meg a napvilágot belga apa és francia anya gyermekeként. Művésznevét nagynénje amerikai férjétől, Lee Hal­ly­daytől kölcsönözte. Tehetsége már egészen kiskorában megmutatkozott: az éneklés mellett tanult klasszikus táncot, hegedült és gitározott is, kilencéves korában már fellépett színpadon, és alig múlt tizenegy éves, amikor megkapta első „filmszerepét”: statiszta lehetett Henri-Georges Clouzot Ördöngösök című lélektani krimijében.

A saját maga által is gerjesztett önmitológiája szerint 1957-ben látta Elvis Presley Loving You című filmjét egy moziban, ami gyökeresen megváltoztatta az életét: ezután állandóan az amerikai rokonoktól kapott Elvis Presley- és Bill Haley-lemezeket hallgatta, és komolyan elhatározta, hogy ő is a rock and roll ördöge lesz.

Fotó: Reuters

Noha első fellépései nem arattak sikert, tehetségére felfigyelt a francia Vogue lemezkiadó egyik vezetője. Megegyeztek, és nem sokkal később megjelent Johnny Hallyday első kislemeze (Laisse les Filles, 1959) és első önálló albuma (Hello John­ny, 1960) is. A következő évben, 1961-ben angolul és franciául is feldolgozta Chubby Checker Let’s Twist Again című világslágerét Viens danser le twist címmel, ami több mint egymillió példányban kelt el.

Ezekben az években lett ő is francia világsztár, aki pár év alatt több mint húszmillió lemezt adott el, és csillaga csak emelkedett fölfelé. És van még egy dolog, amiben úttörő volt – és az egyik legjobb is –, ez pedig elorozhatatlan: ő volt a legelső francia rock and roll énekes.

Hallyday karrierje során 18 albuma lett platinalemez és több mint száztízmillió lemezt adott el. Dalait 47 filmben használták fel, ő pedig több mint harminc filmben játszott kisebb-nagyobb szerepeket, többek között Jean-Luc Godard 1985-ös Détective című filmjében is.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!