2017. május 25., csütörtök, Orbán napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/marai-sandor-lakohazanal-unnepelt-budavari-onkormanyzat-1572763/
A költészet napja

Márai Sándor lakóházánál ünnepelt a Budavári Önkormányzat

MTI
Márai Sándor egykori I. kerületi lakóházánál tartott ünnepi megemlékezést kedden, a költészet napján a Budavári Önkormányzat.

Nagy Gábor Tamás polgármester kiemelte, hogy ezen a napon kettős születésnapra emlékeznek, József Attila születése napján ünneplik a költészetet Magyarországon, de ugyanezen a napon, öt évvel korábban, 1900-ban született Márai Sándor is.

Ezért az I. kerületben hosszú évek óta minden április 11-én 11 órakor Márai Sándor-szobránál gyűlnek össze és az alkotó hajdani lakóhelyén, a Mikó utca és a Logodi utca találkozásánál található táblánál emlékeznek rá, valamint a magyar költészet, irodalom kiemelkedő képviselőire – tette hozzá.

„Mi magyarok nagy becsben tartjuk a költészetet, számunkra nemcsak szépséget jelent, játékot a szavakkal, hanem ennél sokkal többet, lelket, levegőt, életet” – hangsúlyozta a polgármester.

Kovács Ákos énekes, zeneszerző elmondta: József Attila nélkül nem írta volna meg az Óda című számot, Ady Endre nélkül nem lenne az Érintő című dalban az a sor, hogy „Minden egész eltörött”. Nem élte volna meg a katarzisnak olyan hőfokát, amiért hálás, ha nem ismerné Faludy György Óda a magyar nyelvhez című megrendítő versét, s nem lenne dalszövegíró Radnóti Miklós Gyökér című verse nélkül.

Felidézte Latinovits Zoltán alakját, aki véleménye szerint a magyar vers fantasztikus közvetítője volt és számára személyes példa, ahogyan a színpadon működött, ahogy önmagát nem, de a dolgát komolyan véve alkotott.

Márai Sándor szobránál a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágjait, koszorúit.

 

Hirdetés

Kiemelt

Szörényi Éva születésének centenáriumát ünneplik

A Kossuth-díjas színésznő 1956-ban a Nemzeti Színház forradalmi bizottságának tagja volt, a szabadságharc után Ausztriába ment, majd az Egyesült Államokban telepedett le.

Poszt-trauma

Az agresszió bármikor megismétlődhet!

Olga néni karjaiban kötnek ki, pedig egy gyermekpszichológus többet érne.

Újabb dermesztő Soros-akta került nyilvánosságra

800 millió dollárral fogad a spekuláns.

Liberálisék már kezdik: nem is volt terrorizmus Manchesterben

Majd ők megmondják.

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!