2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/magyar-fotografia-tortenetet-bemutato-kiallitas-nyilik-varsoban-1798258/

A magyar fotográfia történetét bemutató kiállítás nyílik a Varsóban

MTI
A magyar fényképészet történetét bemutató kiállítás nyílik hétfőn a varsói Nemzeti Múzeumban Az Így látnak. A magyar fotográfia panorámája címmel, a tárlaton több mint 130 művész – köztük André Kertész, Robert Capa, Munkácsi Márton és Moholy-Nagy László – mintegy 300 művét mutatják be.

A lengyelországi magyar évad kiemelt eseményét szerdán a varsói Nemzeti Múzeumban rendezett sajtóértekezleten mutatta be Agnieszka Morawinska, a fővárosi intézmény igazgatója és Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora. „A fotográfia az a műfaj, amelyben számos magyar művész világhírre tett szert” – hangsúlyozta Morawinska, majd Robert Capát idézve hozzáfűzte: „Ahhoz, hogy valaki fényképész lehessen, nem csupán a tehetség elegendő – magyarnak is lennie kell”.

Csiszek úgy értékelte: a magyar fotográfusok figyelembe vétele nélkül lehetetlen megírni a fényképészet 20. századi történetét, nemcsak a tehetséges magyar alkotók magas száma miatt, hanem azért is, mert éppen ők szabták meg világviszonylatban is a fényképészet fejlődési irányát. A magyar fényképészet 19. századi előzményeire is visszatekintő, a 20. századi fotográfián összpontosuló, a mai művészeket is felsorakoztató tárlat időrendben mutatja be a műfaj fejlődését, ugyanakkor a kiemelkedő művészek – Kertész, Capa, Munkácsi és Moholy-Nagy mellett Kepes György, Lucien Hervé, Besnyő Éva – fényképeit művészettörténeti összefüggésekbe ülteti, érzékelteti az alkotásaikat ihlető hatásokat, motívum- és stílusbeli párhuzamokat is.

A kiállított művek – köztük kiemelten Robert Capa fotói – a 20. század történelmének vízválasztó pillanatait is rögzítik. Capa második világháborús haditudósítói képei mellett megtekinthető többek között A milicista halála című, 1936-ban a spanyol polgárháborúban készült kép. A varsói Nemzeti Múzeumban számos tematikus kísérőrendezvényre – filmvetítésekre, előadásokra, műhelyekre, családi programokra – is várják a kiállítás látogatóit.

A kiállítás társszervezője a budapesti Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és a Capa Központ, megrendezését a magyar külgazdasági és külügyminisztérium, valamint a varsói Magyar Kulturális Intézet támogatta. A szeptember 10-ig megtekinthető tárlat ünnepélyes megnyitóján hétfőn részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.

Kiemelt

Magyaros orosz rulett

A közönség nem bírta csendben, többször is rázendített a „Nagy Viktor! Nagy Viktor!” szövegű magyar népdalra, fűszerezve egy kis „Szép volt, fiúk!”-kal.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!