2016. május 25., szerda, Orbán napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/legendas-fured-furedi-legendak-363778/

Legendás Füred, füredi legendák

Izgalmas, megható, letehetetlen könyvet írt Katona Csaba történész
Kultikussága vitathatatlan, és talán kevés balatoni település büszkélkedhet annyi legendával és egykor ott megfordult legendás személy kultuszával, mint Balatonfüred. Nemrég megjelent Katona Csaba történész-levéltáros Professionatus spielerek – Arcok és történetek Balatonfüred múltjából című, tényszerűen izgalmas és izgalmasan tényszerű, hiteles adatokra és filmbe illő epizódokra jócskán támaszkodó, helytörténeti könyve.

Ha a Balaton a magyar tenger, kétségkívül Balatonfüred a magyar Cannes. Füredről vagy jót, vagy jobbat, ezt követeli meg az oda látogatóktól múltja és jelene, a parton Bujtor István szobra és a Tagore sétány fái egyaránt.
Milyen könyv Katona Csabáé? Olvasmányos, izgalmas, megható, letehetetlen. Olyan, amit egy történelmi munkától nem várna a nem szakmabeli olvasó. Szeretet van ebben a könyvben, Balaton- és tényszeretet.
A Horváth-ház, a környék fehér szimbóluma, Szomory Dezsőtől tudható: „Ebben a házban laktam én Füreden! Ezt büszkén vallom. De sőt ebben a házban laktam már hajdan is, életem tavaszán, mikor első ízben érkeztem Füredre, tizennyolc éves koromban. Még akkor nem volt hideg-meleg folyó víz a szobákban, lift sem volt – ez mind nincs ma sem, hála Istennek!” Mostanra a helyzet javult, Szomory lehet, nem örülne ennek, s párizsi kalapjával és monoklijával tüstént elhagyná a házat, máshol nézve szállás után.

17_konyv

Füred fejlődése, alakulása többek áldozatos és kitartó munkájának eredményeként mára többé-kevésbé befejeződött, bár elvétve, de akad javítani- és fejlesztenivaló. Hogy nézett ki ez a XIX. században? „Meg kell még említeni, hogy korábban is előfordult, hogy a vendégek nem csupán szavukat emelték fel a hiányosságok ellen, hanem – már aki tehette – az igyekezett is tenni valamit: 1839-ben Füreden megalakult az úgynevezett Fürdőhelyi Bizottság, és az ő feladatuk volt többek között, hogy gondoskodjanak az adott idényre felfogadott zenekarról.” Tehát a fontosabb építészeti fejlesztések, a fürdőkultúra kialakítása mellett a legkisebb dolgokat sem kerülte el az európai hírű figyelem.

Katona Csaba felkészültségét jól jellemzi, hogy komoly szakirodalmat göngyölített fel egy oknyomozó figyelmességével, s még a leghihetetlenebb történet is megnézhető több forrás révén. Krimiírói bravúr egy történésznél, mindennek nyoma van, és mint tudjuk, nyom nem vész el.

A balatoni hús-vér legendákban járatlan olvasó a történész könyvéből megismerheti Bizay Mihályt, aki „a nemzet bárója” címmel büszkélkedhetett, bepillantást nyerhet a Füreden muzsikáló cigányzenészek életébe, s érdekes beszámolókat olvashat arról, kik fordultak meg Füreden az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején. Ismeretünk lapról lapra úgy gyarapszik, hogy lassacskán bokáig állunk a Balaton vizében, érkezik felénk Tihany felől a szél, s a Füred-történelem pompás hangulata egy csapásra magával ragad, mindazonáltal nem hagy senkit szárazon.

Katona Csaba: Professionatus spielerek – Arcok és történetek Balatonfüred múltjából. Balatonfüred Városért Közalapítvány Kiadványai 71. Balatonfüred, 2015.

Hirdetés

Kiemelt

Lakatot tettek a jobbikosok szájára

A Jobbik vasárnap tartja tisztújító kongresszusát és nyilatkozatstopot rendeltek el a párttagok számára, de azért többen is megszólaltak.

Poszt-trauma

Boldog szülinapot, őszödi beszéd!

Fletó saját lúzerségére emlékezik.

Soros György nem Széchenyi István

Az üzletember Európa jótevője a Népszabadság szerint.

Elült az izraeli nagykövet Vonáék mellől

Nem mindenki hisz a néppártosodásban.

A genderideológus szerint nincs is genderideológia

Vagy mégis, csak elkezdtek ködösíteni.