2017. december 17., vasárnap, Lázár, Olimpia napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/krakkoban-nyilik-tarlat-lengyelorszagi-magyar-evad-kereteben-2332567/

Krakkóban nyílik tárlat a lengyelországi magyar évad keretében

MTI
A magyar kultúra és a cigány zene kapcsolatát bemutató, Húzd rá cigány! A „czigány zene” Liszttől a Hungarikumig című kiállítás nyílik szombaton a krakkói Galícia Zsidó Múzeumban, a megnyitón a Rajkó Művészegyüttes ad koncertet.

A lengyelországi magyar évad keretében, a budapesti Néprajzi Múzeum közreműködésével rendezett tárlat azt a folyamatot vizsgálja, melyben a cigány muzsikusok közreműködésével létrejön a magyar nemzeti kultúrába illeszkedő „magyar” zene, a verbunkos és a csárdás – áll a Galícia Zsidó Múzeum honlapján elérhető közleményben.

A huszonhat, szövegmagyarázattal ellátott fényképtablóból álló, emellett műtárgyakat, hangszereket is bemutató kiállítás a cigány zenekarok és híres zenészek történetét napjainkig mutatja meg: a falusi bandáktól a külföldet megjárt együttesekig, majd a nagyzenekarok megalakításától a 100 Tagú Cigányzenekar hungarikummá nyilvánításáig érzékelteti a cigány zene „hídszerepét” – szól a krakkói múzeum ismertetője.

A tárlat rávilágít a cigány kultúrának a Liszt Ferenc zeneműveiben, Barabás Miklós festményeiben, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály költészetében felbukkanó hatásaira is.

A szombati megnyitón Rajkó Művészegyüttes lép fel a csütörtökön kezdődő egyhetes lengyelországi turnéja keretében.

A tárlat jövő év március 31-ig lesz megtekinthető.

Kiemelt

Éhes sportolók

Megoldhatná-e a magyar futball problémáit a víváshoz vagy a vízilabdához hasonló továbbtanulási arány? Egyetemet végzett élsportolók válaszoltak kérdéseinkre.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!