2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/krakkoban-nyilik-tarlat-lengyelorszagi-magyar-evad-kereteben-2332567/

Krakkóban nyílik tárlat a lengyelországi magyar évad keretében

MTI
A magyar kultúra és a cigány zene kapcsolatát bemutató, Húzd rá cigány! A „czigány zene” Liszttől a Hungarikumig című kiállítás nyílik szombaton a krakkói Galícia Zsidó Múzeumban, a megnyitón a Rajkó Művészegyüttes ad koncertet.

A lengyelországi magyar évad keretében, a budapesti Néprajzi Múzeum közreműködésével rendezett tárlat azt a folyamatot vizsgálja, melyben a cigány muzsikusok közreműködésével létrejön a magyar nemzeti kultúrába illeszkedő „magyar” zene, a verbunkos és a csárdás – áll a Galícia Zsidó Múzeum honlapján elérhető közleményben.

A huszonhat, szövegmagyarázattal ellátott fényképtablóból álló, emellett műtárgyakat, hangszereket is bemutató kiállítás a cigány zenekarok és híres zenészek történetét napjainkig mutatja meg: a falusi bandáktól a külföldet megjárt együttesekig, majd a nagyzenekarok megalakításától a 100 Tagú Cigányzenekar hungarikummá nyilvánításáig érzékelteti a cigány zene „hídszerepét” – szól a krakkói múzeum ismertetője.

A tárlat rávilágít a cigány kultúrának a Liszt Ferenc zeneműveiben, Barabás Miklós festményeiben, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály költészetében felbukkanó hatásaira is.

A szombati megnyitón Rajkó Művészegyüttes lép fel a csütörtökön kezdődő egyhetes lengyelországi turnéja keretében.

A tárlat jövő év március 31-ig lesz megtekinthető.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!