2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/kolozsvari-vendegjatek-az-erkel-szinhazban-2674258/

Kolozsvári vendégjáték az Erkel Színházban

A Ring gyűrűi évad tematikáját követve két méltatlanul ritkán játszott, Wagnert inspiráló művet tűzött műsorára egyszeri alkalommal a Magyar Állami Operaház. Tegnap koncertszerű változatban adták elő Heinrich Marsch­ner A vámpír című operáját, holnap 19 órától pedig a Kolozsvári Magyar Opera Carl Maria von Weber Oberon című alkotását mutatja be az Erkel Színházban.

Carl Maria von Weber utolsó operájában Oberon, a tündérkirály és hitvese, Titania férfi és nő állhatatos szerelmét teszi próbára Nagy Károly lovagja, Huon de Bordeaux és Reiza, a bagdadi kalifa lányának földrészeken átívelő kalandjai közepette. Olyan ez a mű, mintha a Szentivánéji álmot és az Ezeregyéjszakát hozta volna közös nevezőre. A darabot Selmeczi György rendezésében, Jankó Zsolt vezényletével szeptemberben mutatta be a Kolozsvári Magyar Opera. A premieren és az Erkel Színházban is a tehetséges fiatal tenor, Tony Bardon énekli a címszerepet, a szerelmespárt Pataki Adorján és Covacinschi Yolanda formálja meg, míg segítőiket, szolgáikat, Fatimát és Sherasmint, valamint a csalafinta Pu­ckot Molnár Mária, Balla Sándor és Veress Orsolya alakítja.

A kolozsvári intézmény és a Magyar Állami Operaház közötti együttműködés részeként az erdélyi társulat két tavalyi bemutatóját is újra láthatja a fővárosi közönség. Ma 19 órakor ugyancsak az Erkel Színházban adják elő Chudy József bécsi magyar zeneszerző, karmester 1793-as Pikkó Hertzeg és Jutka Perzsi című művét. Ez az első ismert magyar opera, amelynek azonban csak a szövegkönyve maradt fenn, és 2004-ben Orbán György írt hozzá a zenei anyag mellett új librettót is, amely a befejezés kivételével hűen követi az eredeti mű cselekményét. Egyes források – a fennmaradt zenéje és szövege okán – Ruzitska József művét, az 1822-ben bemutatott Béla futását tekintik az első magyar operának. Tavaly májusban mindkét darab Anger Ferenc rendezésében mutatkozott be a kolozsvári és a budapesti közönség előtt.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!