2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/ketnyelvu-provokativ-tabudontogeto-kiallitas-2240092/

Kétnyelvű, provokatív, tabudöntögető kiállítás

A Magyar Nemzeti Múzeum a magyar és keresztény kultúra őrzőjeként kedden új kiállítást nyitott meg Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel, amely a vallási diszkriminációt monitorozó intézetek kutatásai alapján leginkább veszélyeztetett keresztényeket érintő, főként a közel-keleti, kétezer éves közösségek üldöztetését mutatja be.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója köszöntőbeszédében elmondta, hogy a kiállítás egy aktuális, megrázó témát dolgoz fel, ezúttal a művészettörténet keretéből kilépve, a mai véres összecsapásokat, üldöztetéseket, diszkriminációt és az ezzel járó humanitárius katasztrófát jeleníti meg fotókkal, videókkal, személyes történetekkel, használati és kegytárgyakkal.

Mivel a nyugati kultúra keresztény gyökerei a Közel-Kelethez kötődnek, elhalásuk alapjaiban rengetné meg civilizációnkat, ezért fontosnak tartja, hogy a kiállítás által tudományos alapokra helyezve, történetileg és szakmailag alátámasztva hívják fel a figyelmet az Iszlám Állam által a térségben elkövetett pusztításra, rámutassanak a helyzet tarthatatlanságára és felvázolják a következményeket. Mint mondta, a kiállításon szereplő fotók, videók, történetek mindegyike egy-egy vádirat.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyitóbeszédében rávilágított, hogy a kiállítás témájául szolgáló események a jelenben játszódnak, és a mi felelősségünk is, hogy teszünk-e ellenük valamit. A kiállítás egy felkiáltójel, mert bár Európában vagy Észak-Amerikában természetes a vallásszabadság, máshol fizikai atrocitás, rablás, nemi erőszak, rabszolgasors járhat a vallásgyakorlásért.

Felhívta a figyelmet, hogy egyre több olyan kezdeményezés történik világszerte, amely a probléma hangsúlyozása mellett a helybeli segítségnyújtást tekinti céljának, a kórházak, lakóépületek, iskolák, templomok újjáépítését. Európának erre kell fordítania az erőforrásait, mert ez a működőképes, hosszú távú megoldás és a migrációs krízis kiváltó okainak orvoslása. Reményét fejezte ki, hogy a kétnyelvű, provokatív, tabudöntögető kiállítás, amely kendőzetlenül mutatja be a valóságot, sokak szemét felnyitja majd.

A kiállítás október 31-ig látogatható.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!