2017. szeptember 19., kedd, Vilhelmina napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/kedden-kezdodik-veszpremi-regizenei-napok-koncertsorozat-1962016/

Kedden kezdődik a Veszprémi Régizenei Napok koncertsorozat

MTI
Kedden kezdődik a Veszprémi Régizenei Napok koncertsorozat, a középkori, reneszánsz és barokk zenéket felvonultató program július 29-én zárul, helyszíne a felújított jezsuita műemlék templom – közölte hétfői veszprémi sajtótájékoztatóján a rendezvény szervezője.

Nagy Csaba lantművész elmondta: az idei koncertsorozat érdekessége, hogy a 13-16. század között született zenéken kívül barokk és kortárs művek is felcsendülnek.

Hozzátette: tíz, hangszerelésében és hangzásában korhű előadás hallható majd az ötödik alkalommal megrendezett programon, amelynek kiemelt rendezvénye lesz a francia származású Bruno Cocset barokk csellóművész és Maude Gratton csembalóművész lemezbemutató koncertje július 27-én.

Nagy Csaba elmondta azt is, hogy a sorozat első napján a Recercare veszprémi együttes ad koncertet, amelyen középkori és reneszánsz zenék mellett felcsendülnek kortárs darabok is, köztük Faragó Béla Musica Ficta és Fumie Sikich, Somló című szerzeménye.

A középkori német apátnő, Bingeni Szent Hildegárd Mária énekei című művét Tóth Emese Gyöngyvér a psalterium nevű pengetős hangszeren és Kabdebó Noémi brácsán adják elő szerdán este.

Másnap barokk szerzők műveit tolmácsolja Szászvárosi Sándor a cselló ősének számító viola da gamba nevű hangszeren és Nagy Csaba lanton.

A kortárs és a régizene ötvözete hallható a péntek esti improvizatív koncerten a Recurring Company előadásában, szombaton egy barokk korabeli billentyűs hangszert, a clavioragnumot ismerheti meg a közönség.

Az olasz barokk zene kedvelőit várják július 25-én a jezsuita templomba. Az est során felcsendül a barokk hegedű, a blockflöte, a lant és a barokk cselló. Másnap a koncertsorozat idején mesterkurzust vezető Csalog Benedek barokk fuvolaművész hallgatóinak zárókoncertjét tartják, francia barokk operadarabok hallhatók majd.

Sieur De Sainte-Colombe 17. századi francia szerző gambára írt darabját hallhatja a közönség július 28-án, a zárónapon pedig Monteverdi és Bach művei csendülnek fel az Orlando énekegyüttes tolmácsolásában, a koncerten közreműködik a Re Sonatres Pannoniae régizenei fúvós együttes – tette hozzá Nagy Csaba.

A koncertsorozat idején mesterkurzust tart Bruno Cocset és Maude Gratton is a veszprémi Dubniczay-palotában – emelte ki a szervező. A koncertek este hét órakor kezdődnek.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a koncertsorozat jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a város egyik jelentős műemléképülete megteljen élettel, valamint ahhoz, hogy a veszprémi nagyfesztiválok, a Veszprémfest és a Rozé, Rizling és Jazz Napok mellett a „nyugalmat sugárzó” koncertek kedvelői is megtalálják az ízlésüknek megfelelő zenei kínálatot.

Hirdetés

Kiemelt

Ezen a héten indul a konvektorpályázat

Az 1,5 milliárd forintos keretet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lakásszám-arányosan osztotta fel, a tárca becslése szerint az összeg 12 500 gázkonvektor cseréjét teszi lehetővé.

Poszt-trauma

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Gyurcsány kíséretével a börtönbe

„Ártatlan ember” vonult be.

Van baj… és nincs baj

Egy nem kormány közeli médiummal.

Horn Gábort láthatóan nem zavarják a számok

A liberális politikus fogalomzavarban is szenved.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!