2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/kalnay-adel-quasimodo-koltoverseny-fodijasa-2195518/

Kálnay Adél a Quasimodo költőverseny fődíjasa

Az elmúlt huszonöt év alatt több mint tízezer vers érkezett be a költészeti pályázatokra, a huszonöt díjazott a kortárs magyar irodalom élvonalába tartozik. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, ezért törekszünk arra, hogy Balatonfüred a kultúra városa legyen – mondta ünnepi köszöntőjében Bóka István, Balatonfüred polgármestere a huszonöt éves Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyen és Költőtalálkozón.

Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő 1961-ben járt a balatonfüredi szívkórházban, és gyógyulásának emlékére – csakúgy, mint korábban a szintén Nobel-díjas Rabindranath Tagore – fát ültetett a part menti sétányon. Ezzel a két faültetéssel kezdődött a hagyomány, amelynek eredményeként ma már mintegy száz emlékfa található az azóta Tagoréról elnevezett sétányon.

A mára komoly hagyománnyal és rangos névsorral rendelkező, Salvatore Quasimodo nevét viselő irodalmi megméretés fontosságát emelte ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében Hammerstein Judit is, aki szerint a Quasimodo költőverseny unikális, a nemzetközi kapcsolatok ápolása szempontjából is jelentős esemény.

A Salvatore Quasimodo-díjat idén Kálnay Adél József Attila-díjas költő, író érdemelte ki Ami marad című versével. „Korábban kétszer is kaptam különdíjat, filmetűd is készült két versemből, ez nagyon megható és különleges élmény volt. Általában június közepén már kiküldik az értesítést a nyertes pályázóknak, idén azonban később, csak augusztusban érkezett meg a levél. Először azt gondoltam, hogy azért nem értesítettek, mert nem nyertem, így amikor kiderült, hogy igen – ráadásul épp azzal a verssel, amelyet édesanyám halála után írtam, s amely nagyon fontos számomra –, igazán nagy meglepetésként ért. Nagyon örülök neki” – mesélt a díjjal kapcsolatos érzéseiről lapunknak a Quasimodo-nagydíj birtokosa.

John Keats Rómába indul című verséért különdíjat kapott Zsávolya Zoltán. „Minden évben pályázok, korábban többször is jutalmazták már elismerő oklevéllel egy-egy versemet, örülök, hogy ezen az »irodalmi időmérő edzésen« idén egy körrel előrébb jutottam. Nem sok verset írok egyébként, de az a kérdés, hogy mivel fogok majd a Quasimodo költőversenyre pályázni, nagyon motivál, konkrét alkotói inspirációt jelent számomra” – mondta a József Attila-díjas költő, író.

A zsűri Tolnai Ottónak életműdíjat adományozott, Nádasdy Ádám nemzetközi életműdíjat vehetett át, Franco Cajaninak, a díj alapítójának pedig díszpolgári címet ajándékozott Balatonfüred nevében Bóka István polgármester.

A jubileumi gálaesten Carla Romanelli, Alessandro Quasimodo – Salvatore Quasimodo fia –, Oberfrank Pál és Lukács Sándor színművészek előadásában hallgathatott meg egy válogatást a nagyérdemű az elmúlt huszonöt év díjazottjainak műveiből, köztük Faludy György, Székely Magda, Tőzsér Árpád és Tatár Sándor verseiből. A szervezők Franco Cajani költő előtt is tisztelegtek egy verse előadásával.

A jubileumi költőverseny ünnepélyes eredményhirdetését számos könyvbemutató, irodalmi est és színházi előadás kísérte. A gálaest után az érdeklődők a Mendelssohn Kamarazenekar Bálint János fuvolaművésszel és Enrico Fagone nagybőgőművésszel közös koncertjét is meghallgathatták. „Az elmúlt években a háromnapos programsorozat egyre gazdagabbá vált, hiszen a költészet mellett a zene, a színház és a film is szerepet kapott” – fogalmazta meg elégedettségét Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet igazgatója.

A jubileum alkalmából egy antológia is megjelent az elmúlt 25 év díjazottjainak költeményei­ből Levél egy hársról címmel. A Tempevölgy folyóirat szeptemberi számában pedig egy válogatást is közöltek a szerkesztők az idei pályázatra beérkezett, legjobbnak ítélt műveikből.

Hirdetés

Kiemelt

A „fajtabeliek” és a „vagonok” – újabb jobbikos hangfelvétel

Balasi András, a Jobbik V. kerületi képviselője és Papp Sándor Zoltán, a szarvasi Jobbik alapítója bizonyos „fajtabeli” emberek bevagonírozásáról és deportálásáról beszélt.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!