2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/janus-pannonius-szobrot-avattak-olaszorszagban-2331784/

Janus Pannonius-szobrot avattak Olaszországban

Az első ismert magyar költőt, a fiatal Janus Pannoniust ábrázoló szobrot avattak fel a Padovai Tudományegyetemhez tartozó Maldura-palota kertjében. A Padovában felállított műalkotást a Magyar PEN Club felkérésére készítette a Milánóban élő magyar szobrász, Oláh Arré Éva.

 

Az első magyar költő 1454 és 1458 között Padovában tanult

Fotó: Kertész Dávid

Az első magyar költő 1454 és 1458 között Padovában tanult

Szőcs Géza, a Magyar Pen Club és a Janus Pannonius Alapítvány elnöke az október 10-i szoboravatást követő konferencián kiemelte: Janus Pannonius a quattrocento legjelentősebb költői közé sorolható. Janus Pannonius helyet kapott az egyetem negyven híres külföldi diákját felsorakoztató Negyvenek Csarnokában, akárcsak egy másik magyar humanista, Zsámboki János (Johannes Sambucus) és Báthori István erdélyi fejedelem, lengyel király is – emlékeztette a résztvevőket Rosario Rizzuto, a Padovai Tudományegyetem rektora.

A konferencián felszólalt Anna Bettoni, a Padovai Tudományegyetem bölcsészkarának igazgatója, Csorba László történész és Sárközy Péter irodalomtörténész is, majd a Magyar PEN Club szervezésében magyar zenészek adtak koncertet olasz és magyar szerzők műveiből a padovai Liviano-palotában.

 

Kiemelt

Rajtol az intézményi háború

Az Európai Bizottság és az EP megannyi tagja bírálta az Európai Tanács lengyel elnökét, aki hatástalannak és rendkívül megosztónak bélyegezte a brüsszeli kvótatervet.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!