2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/janus-pannonius-szobrot-avattak-olaszorszagban-2331784/

Janus Pannonius-szobrot avattak Olaszországban

Az első ismert magyar költőt, a fiatal Janus Pannoniust ábrázoló szobrot avattak fel a Padovai Tudományegyetemhez tartozó Maldura-palota kertjében. A Padovában felállított műalkotást a Magyar PEN Club felkérésére készítette a Milánóban élő magyar szobrász, Oláh Arré Éva.

 

Az első magyar költő 1454 és 1458 között Padovában tanult

Fotó: Kertész Dávid

Az első magyar költő 1454 és 1458 között Padovában tanult

Szőcs Géza, a Magyar Pen Club és a Janus Pannonius Alapítvány elnöke az október 10-i szoboravatást követő konferencián kiemelte: Janus Pannonius a quattrocento legjelentősebb költői közé sorolható. Janus Pannonius helyet kapott az egyetem negyven híres külföldi diákját felsorakoztató Negyvenek Csarnokában, akárcsak egy másik magyar humanista, Zsámboki János (Johannes Sambucus) és Báthori István erdélyi fejedelem, lengyel király is – emlékeztette a résztvevőket Rosario Rizzuto, a Padovai Tudományegyetem rektora.

A konferencián felszólalt Anna Bettoni, a Padovai Tudományegyetem bölcsészkarának igazgatója, Csorba László történész és Sárközy Péter irodalomtörténész is, majd a Magyar PEN Club szervezésében magyar zenészek adtak koncertet olasz és magyar szerzők műveiből a padovai Liviano-palotában.

 

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!