2017. május 27., szombat, Hella napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/irok-es-olvasok-tavasza-1589041/

Írók és olvasók tavasza

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Orhan Pamuk
Idén 24. alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált április 20. és 23. között – körülbelül százötven kiállító majdnem félezer programjára várják a könyvszerető közönséget. Könyvbemutatók, dedikálások, spontán vagy előre meghirdetett író-olvasó találkozók, koncertek, kiállítások, kerekasztal-beszélgetések és természetesen kismillió gyerekprogram lesz majd a Millenáris B épületében és mellette a parkban.

A könyvfesztivál programjában idén majdnem harminc ország képviselteti magát világhírű vagy (nálunk még) kevésbé ismert szerzőivel. A fesztivál díszvendége a török Orhan Pamuk lesz, akit 2005-ben perbe fogtak amiatt, hogy kiállt az örmény népirtás ténye mellett. Az 1952-ben született író a török posztmodern irodalom meghatározó alakja, műveit több mint negyven nyelvre lefordították, számos török és nemzetközi díjat nyert, 2006-ban pedig neki ítélték az irodalmi Nobel-díjat is. Magyarul több mint tucatnyi műve olvasható, a fesztiválra új kiadásban jelenik meg a Helikon Kiadó gondozásában Az ártatlanság múzeuma és A neve piros, valamint végre első regénye is, az 1982-es Cevdet bey és fiai.

Csütörtökön délután négy órától D. Tóth Kriszta beszélget vele a pódiumon, majd Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke átadja neki a Budapest Nagydíjat, laudációt mond Péterfy Gergely. Orhan Pamuk szombaton délelőtt dedikál a Helikon Kiadó standjánál.

Forrás: Reuters

Most a Nobel-díjas török író első regénye jelenik meg magyarul

A díszvendég író mellett idén a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország és Szlovákia – tölti be a díszvendég ország státusát. A fesztiválra kilenc cseh, hét lengyel és öt szlovák kötet magyar fordítása jelenik meg. A hozzájuk kapcsolódó rendezvények között kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják az őket érdeklő programokat. Péntek délelőtt a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet és a Szlovák Intézet közös szervezésében betekintést nyerhetünk a térség gyerekirodalmába, Marek Vadas író és Daniela Olejníková illusztrátor vezetésével (B1 stand). Ugyanitt később kerekasztal-beszélgetés lesz a visegrádi államok fordítási támogatásairól, műfordítókkal az irodalmi tendenciákról, a Katona József Színház színészeivel pedig izgalmasnak ígérkező novellaantológia-bemutató.

Április 21-én, péntek este és éjszaka sem lehet majd unatkozni, hiszen amint bezárja kapuit a Millenáris, kezdetét veszi a Kis könyves éj, a független könyvesboltok éjszakája, ahol számos apróbb-nagyobb könyvesbolt várja sokszínű programokkal az érdeklődőket és az olvasókat (részletes program itt: Kiskonyves.blog.hu).

A szépirodalmi programok mellett kiemelt szerepet kapnak a szövegdigitalizálást középpontba állító, elsősorban a szakmabelieknek szóló programok is: az Arcanum Adatbázis Kiadó vezetője a folyóiratok digitalizálásának kérdéseiről fog beszélni, de szó lesz még Budapest Főváros Levéltára és múzeumi tárgygyűjtemények tömeges digitalizálásáról is.

Engedjék meg, hogy lapunk szerzőinek fesztiválmegjelenéseit is ajánljam. Margittai Gábor Tiltott kastély – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében című könyvét (Külső Magyarok Kft.) a szerző április 22-én, szombaton dedikálja a Scolar Kiadó standjánál (B69). Izsó Zita és Bach Máté Pesti nő című interjúkötetének (Athenaeum Kiadó) bemutatója április 22-én 11:30-tól lesz a Millenárison, a Márai Sándor teremben, a szerzőkkel Bősze Ádám beszélget, közreműködik Vanessa Loureiro és Zárug Zita. Jelen sorok szerzője Az Úr Nyolcadik Kerülete című szociografikus kerületregényének (Athenaeum Kiadó) felolvasószínházzal egybekötött bemutatója ugyanaznap délután 17 órától lesz a Supka Géza teremben – a könyv szereplőit és jeleneteit a szerző, a kötet szerkesztője, Nagy Koppány Zsolt (szintén lapunk munkatársa), valamint Kovács Vanda és Őze Áron színművészek elevenítik meg.

A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál teljes és részletes programja elérhető a fesztivál honlapján: http://www.konyvfesztival.com/.

Hirdetés

Kiemelt

G7-csúcs zárónyilatkozat: mindenkinek joga van megvédeni saját határát

A migránsok jogainak elismerésével együtt az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza a G7-csoport szombati zárónyilatkozata.

Poszt-trauma

Újabb szintet lépett a liberális idiotizmus

Teljesen természetes az iszlamista terror.

Ki nem mond igazat: a ballib média, vagy Juncker?

De mi „belgák” most hova álljunk?

Botka és a kerítés

... meg Orbán, aki nem engedi be a migránsokat

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” és a „fiatal” is összeférhetetlen!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!