2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/igezo-dalok-lemeze-2616463/

Igéző dalok lemeze

A magyar sámánfolk eddigi csúcskiadványát hallhatjuk
Török Máté után a legendás Misztrál együttes másik alapító tagja, Heinczinger Mika jelentkezett szólólemezzel idén. Az album címe – Égigézők – koncepció és program egyben: az igézés, avagy bű­völés sámáni munka, az égigézés szóösszetétel már a vallási szinkretizmus végtelen kultúrtörténeti folyamatára utal. Ha szemfülesek vagyunk, a dalcímekből is kiolvassuk a történetet: az Égigézők nyitódala után a Garabonciás jön, majd Himnusz Gyümölcsoltó Boldogasszonyhoz.

 

A lemez hasznosságát vallástörténeti segédanyagként tán fontolóra veszik nálam érdemesebbek – beszéljünk most a zenéről. A sámánzene vagy sámánfolk nem kanonizált zenetörténeti kategória, de aki ismeri azt az etnofolk szcénát, amelyben Heinczinger Mika és a Misztrál együttes mozog, annak a szóösszetétel sokat mond. A sámáni attitűdnek komoly gyökerei vannak a rockban, gondoljunk Jim Morrisonra vagy Bob Dylanre.

Aki őket Heinczinger Mika zenei univerzumával összeköti, egy elismert és ma is aktív zseni: David Eugene Edwards, a 16 Horsepower és a Wovenhand fősámánja. Ha meghallgatjuk a Számvetés című dal galoppozós, hatalmas távlatokat fölvillantó tűnődését, azonnal érteni fogjuk az összefüggéseket. Dalnokunk verseket zenésít meg, ahogy ezt már a Misztráltól megszokhattuk, de az Égigézőkön alig találunk klasszikust (a hallgatók többségének csak Babits lesz ismerős), a művek zöme Nacsinák Gergely Andrásé, aki a Misztrál háza táján szerzőtársnak számít – a Buddhista Főiskolán diplomázott, majd megkeresztelkedett és görög ortodox papi hivatást választó vallástörténész, író, tanár munkássága és életútja külön cikket érne.

Ő írta a Misztrál egyik „slágerét”, a Reggeli reggae-t is, amelynek az album zárószámaként hallhatjuk egyfajta pandantját Esteli reggae címen. Az istenszeretetnek, életszeretetnek kevés ennél könnyedebb, fölszabadítóbb, gyógyítóbb megfogalmazásával találkozunk. Ez Heinczinger Mika egyik előadói specialitása: az egyik pillanatban (a hihetetlen sodrású Orfeuszék) még egy életközépi válsággal megspékelt rossz házasság mindnyájunkra vonatkozó kamaradrámáját adja – hallgassuk csak ezt a pontos Ady-parafrázist: „csak körbe-körbe fut / velünk a rossz szekér / akár a nap körül/az égi törmelék” – a másikban fölszabadult, napfényes könnyedséggel, barátilag vág hátba: „ameddig kereslek / felhőkre festelek / jó így / amíg pislákol némi / szalmaláng”.

A zenei paletta hihetetlenül széles: a reggae nemcsak címében reggae, Mika tényleg tud ragázni, de nem fél az elektronikától sem – az említett Orfeuszékban torzított éneket hallunk –, valamint tud torokénekelni, magányos cowboyként dörmögni és tűnődni, sámánként kántálni, kristálytiszta intonációval őserejű rocksztárként elbődülni, vagy épp könnyesen lirizálni. (Számoljuk csak meg, hány karakteres egy átlagos előadóművész! Szerethetjük bármennyire Axl Rose-t, Till Linde­mannt vagy épp Kiss Tibit, a legvadabb rajongónak is be kell látnia, hogy a dühös ­rocker meg a szomorú rocker figuránál nem tart tovább a játék. Mika valahol Nick Cave környékén áll a palettán, vagyis annyi karakter, amennyit akar.)

Mindehhez akkora csapatot verbuvált a lemezre, hogy a belső borító egyik teljes szárnyát elfoglalja a névsor, most csak jelzés­szinten említsük meg ­Tolcsvay Bélát, Ferenczi Györgyöt és Vedres Csabát.

Olyan hang és olyan előadói egyéniség, mint Heinczinger Miklós, egy párhuzamos valóságban stadionokat tölt meg. De addig is nyugodtan révedjünk, táncoljuk (mert azt is lehet erre), éljük meg hitünket az év egyik legjobb szólólemezének segítségével.

Ínyencség: A gyűrűk ura talán legmeghittebb verse – az öreg Bilbó dudorássza a könyvben –, a Tűznél ülök is hallható a lemezen. Mika annyira jól adja a sokat látott, ősz hobbitot (is), hogy maga Tolkien mester is megnyalná utána a Hammond írógépét.
Heinczinger Mika: Égigézők, ­FloBo Bt. Sződ, 2017

 

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!