2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/husz-dijat-osztottak-ki-poszt-galaestjen-kodaly-kozpontban-1840348/

Húsz díjat osztottak ki a POSZT gálaestjén a Kodály Központban

Véget ért a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amelynek versenyprogramjában 14 előadás szerepelt, ezeket Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatta. A versenyprogram köré szerveződött a több mint 30 előadásnak otthont adó fesztivál, amelyen különböző műfajú darabok voltak láthatók a monodrámáktól a zenés darabokig.

A tíznapos esemény Kodály Központban rendezett szombati díjkiosztó gálaestjén húsz díjat osztottak ki. A zsűri 14 szakmai díjának egyenként 250 ezer forintos pénzösszegét a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) biztosítja.

A budapesti Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című produkciója lett a legjobb előadás. A szakmai zsűri által legjobbnak értékelt darabhoz további három elismerés kapcsolódik: a legjobb női mellékszereplő díját Für Anikó, a legjobb színházi zenéért járó elismerést Kákonyi Árpád, a legjobb jelmez díját pedig Ignjatovic Kristina kapta.

Forrás: Hegyi Júlia Lily

A budapesti Örkény Színház produkciója lett a legjobb előadás

A Katona József Színház Nóra – Karácsony Helmeréknél című darabjáért Székely Kriszta vitte el a legjobb rendezés díját, és az ebben a darabban nyújtott alakításáért Ónodi Eszteré lett a legjobb női főszereplő díja.

A legjobb férfi főszereplő díját Trill Zsoltnak, míg a legjobb, 30 év alatti férfi színész díját Gyöngyösi Zoltánnak ítélték a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójában megvalósult III. Richárdban nyújtott alakításukért. Ez utóbbi díjat a nőknél Sodró Eliza kapta (A falu rossza, Weöres Sándor Színház). A Proton Színház (Trafó) Látszat-élet című darabjához is két elismerés kötődik: a legjobb írói és dramaturgi munka – Wéber Kata és Boronkay Soma –, valamint a legjobb díszlet – Ágh Márton.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Nagy Viktor kapta a kecskeméti Katona József Színház Apátlanul (Platonov) című darabjában nyújtott alakításáért.

A szakmai zsűri a legjobb koreográfiát és a legjobb fénytervet is méltatta, az előbbi elismerést Bodor Johanna (A chicagói hercegnő, Budapesti Operettszínház), az utóbbit pedig Yuri Kordonsky (A mélyben, Kolozsvári Állami Magyar Színház) érdemelte ki.

A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület a legjobb női alakításért járó díjat Kováts Adélnak (Futótűz, Radnóti Színház), a legjobb férfi alakításért járót pedig Kocsis Pálnak (Apátlanul [Platonov], Katona József Színház, Kecskemét) ítélte, és ez utóbbié lett a közönségzsűri díja is.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Harsányi Attila (Kivilágos kivirradtig, Miskolci Nemzeti Színház), a magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti tagozata által alapított alkotói díjat pedig Szerémi Zoltán (A falu rossza, Weöres Sándor Színház) érdemelte ki.

Az idei Nyílt Fórum Znajkay Zsófia Rendezői változat című darabja a Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díját nyerte el.

Kiemelt

Lázár János: Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké

Ezeréves államiságunk kötelességünké teszi azt, hogy az Európa jövőjéről szóló vitákban hallassuk hangunkat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Poszt-trauma

Hátborzongató dolgot hallott a muszlim nőtől a világhíres magyar

Nem a félelemtől dermedt jéggé.

Kálmán Olga megtalálta az iszlamista terror fő felelősét

A magunk részéről ehhez csak gratulálni tudunk.

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Politikamentesen Szent László ereklyéjéről

Csúcstechnológiával is maradt titok a kutatás után.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!