2017. február 21., kedd, Eleonóra napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/het-domb-filmfesztival-komlon-1316338/

Hét domb filmfesztivál Komlón

Gyermek- és felnőttszekciót is indít a mustra
Új művészeti fesztivált jelentettek be tegnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban: a Hét domb filmfesztivált Komlón rendezik meg szeptemberben. A felnőtt alkotók hat, míg a gyerekfilm szekcióban indulók öt kategóriában nevezhetnek május végéig, amatőrök és profik egyaránt.

Magyar Ferenc ötlete alapján újabb filmes mustrát jelentettek be tegnap a szervezők: a Hét domb filmfesztivál célja, hogy a magyarországi és a határon túli profi és amatőr filmesek alkotásai egy seregszemlén láthatók legyenek és megmérettessenek. „Nagyon sok, az utóbbi időben készült filmalkotás kerüli el a közönség figyelmét a bemutatók csekély száma miatt. A mi célunk, hogy megismertessük a nézőkkel ezeket a munkákat is, és közben az alkotók és a közönség kapcsolatát is megteremtsük.” A fesztivál fővédnöke, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a szeptemberben debütáló mustra tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: bizakodó, hogy azok a műfajok, amelyek több vidéki fesztiválon is megjelentek már az elmúlt években, most nagyobb merítéssel, több napon keresztül tudnak szerepelni, magasabb színvonalon.

Forrás: Havran Zoltán

Hoppál Péter államtitkár, a rendezvény fővédnöke

Május végéig jelentkezhetnek az alkotók – felnőttek és gyerekek két külön kategóriában – a szeptember 18. és 24. között tartandó fesztiválra. Mint azt a sajtótájékoztatón Magyar Ferenc elmondta, a komlói fiatal – általános iskolás – kezdő filmesek ambíciója, sikerei szolgáltak ihletül a gyerekfilmes részleg elindításához. A felnőtteknek kiírt részlegben öt magyar és egy nemzetközi kategóriát indított el a rendezőbizottság. Ismeretterjesztő, természetfilm, dokumentumfilm, animációs film, nemzetközi filmes munka és egyéb, máshová nem sorolható műfajban – klip, reklám, promóció, előzetes – várják a szervezők a nevezéseket. A zsűri tagjai hazai szaktekintélyek, nemzetközileg is elismert filmesek. Sára Sándor, aki egyben a zsűri elnöke, Rófusz Ferenc és Ternovszky Béla vállalták el a feladatot.

A gyerekfilmes szekció öt kategóriájában videoklip, dokumentumfilm, rövid játékfilm, animáció és egyéb kategóriát hirdettek meg. A zsűriben, amelynek elnöke Gyenes Zsolt egyetemi docens, médiaművész, Kis-Marics Tamás médiapedagógus, valamint Odrobina Tamás pedagógus, zenész, fotóművész foglal helyet.
Sára Sándor tegnap felidézte Kányádi Sándor szavait, miszerint kisiskolás gyerekektől azt kérték, fogalmazzák meg, hogy mi a vers. „A diákok úgy feleltek, a vers az, amit mondanak. Véleményem szerint a film pedig az, amit látnak, és ez a seregszemle alkalmat ad arra, hogy a filmalkotások ne maradjanak a fiókban, hanem a nézők elé kerüljenek.” A mustrára a megadott kategóriákban bárki pályázhat, a 25 millió forintos állami támogatásból megvalósuló fesztivál fődíja 250 ezer forintos pénzjutalom lesz, a gyermek alkotók pedig tárgyjutalomban részesülnek majd.

Kiemelt

Impraktikus dolgaink – 2. rész

Sok-sok érvet tudnék mondani, miért kell beleállni a harcba. És a legfőbb érvek egyike ezeknek az impertinens, penetráns, hazug senkiknek a hatalmas nagy pofája.

Poszt-trauma

Deutsch Tamás keményen beszólt az Arany Medve-díjasnak

Enyedi Ildikó retteg és szégyenkezik.

Minden eddigit felülmúló árulást követett el két magyar balliberális

Vajon elegendő lenne velük kapcsolatban a hazaáruló kifejezés?

A Népszava páros lábbal szállt bele a magyarokba

A Vörös kalapács újra lecsapott.

Rabszolga

Kósa Lajos megint lényegre törő volt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!