2017. december 18., hétfő, Auguszta napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/halmos-bela-fesztivalt-rendeznek-hetvegen-gyulan-2541457/

Halmos Béla Fesztivált rendeznek a hétvégén Gyulán

MTI
Halmos Béla Fesztivált rendeznek pénteken és szombaton Gyulán – tájékoztatta az MTI-t a szervező Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

A programsorozat pénteken 17 órakor kezdődik, amikor Patyi Zoltán és Kónya István alpolgármester megkoszorúzzák a prímás, népzenekutató emléktábláját. Ezután a művelődési központban előadást tartanak a táncházmozgalom egyik alapítójának életéről, majd koncert és emlékműsor kezdődik, amelyen méhkeréki hagyományőrző táncosok, a Kovács zenekar, a Körös táncegyüttes és Halmos Béla zenész barátai vesznek részt. Az estet táncház zárja.

Szombaton gyermektáncházat is szerveznek, este az erdélyi Mezőség kerül a központba. Az esti koncerten és emlékműsoron Filep Márton „Pali Marci” és zenekara Székről, a Körös és a Harruckern Táncegyüttes táncosai, valamint mezőségi zenészek lépnek fel. Az estet az előző naphoz hasonlóan táncház zárja.

A belépés valamennyi rendezvényre ingyenes – közölték a szervezők.

Halmos Béla gyerekkorát a békési fürdővárosban töltötte, és komolyzenei tanulmányait is itt kezdte. Mindig büszkén hangoztatta kötődését szeretett városához.

Halmos Béla 1946. június 4-én Szombathelyen született. 1970-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Zenei tanulmányait komolyzenével kezdte, hegedülni és brácsázni tanult, 1969-ig játszott amatőr együttesekben. 1969-től előbb a Sebő-Halmos-duó, majd a Sebő-együttes alapító tagjaként az énekelt versek és a népzene előadóművészeként szerepelt a világ számos országában.

1987-ben megszerezte a zenetudományok kandidátusa fokozatot. 1992-ig a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének főmunkatársa volt.

1990-től a Kalamajka zenekar prímása. A zenetudományok kandidátusaként tanított a Zeneakadémia Népzene tanszékén, a Magyar Művelődési Intézet tudományos főmunkatársa volt, megszervezte és működtette a Hangszeres Népzene Kutató Csoportot, és ő indította el a Táncház Archívum szervezését, amelynek később vezetőjeként dolgozott.

Novák Ferenc, Sebő Ferenc és Martin György közreműködésével alapította meg 1972. május 6-án Budapesten az első táncházat. Kiemelkedő szerepe volt abban, hogy 2011 novemberében a magyar táncházmódszer fölkerült az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökség listájára.

2012-ben a Népművészet Mestere díjjal, 2013-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki. 2013 májusában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjai közé választotta.

Halmos Béla 2013 júliusában, 67 éves korában hunyt el.

Kiemelt

Nyugodj békében, Csontos János!

A gyászoló család, a rokonok, az ismerősök és a Magyar Idők szerkesztőségének munkatársai vettek szombaton végső búcsút Csontos Jánostól.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!