2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/gondoskodo-szeretet-fontos-az-embereknek-2659948/

A gondoskodó szeretet fontos az embereknek

A Jószolgálat-díj köztéri vándorkiállítása a somogyi megyeszékhelyre került
A segítés olyan lelki minőség, ami mindenkiben megvan, a kérdés csak az, hogy táplálja-e bennünk valaki ezt a tüzet – hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere tegnap abból az alkalomból, hogy a Jószolgálat-díj köztéri vándorkiállítása a somogyi megyeszékhelyre került. A segítő kezek munkáját megörökítő fotósorozatból készült installáció a hónap végéig tekinthető meg a Város­háza előtt, a Kossuth téren.

Zichy Mária Terézia grófnő példá­jára fia, Twickel György is a társadalom élő, követendő példáira hívja fel a figyelmet, ezért hozta létre 2016-ban a Jószolgálat-díjat. A díj alapítói a tegnapi kaposvári sajtótájékoztatón elmondták, nem számítottak arra, hogy azonnal ilyen széles körben megszólítja a társadalmat az elismerés, amelyre demokratikus úton bárkit lehet jelölni az interneten.

– Már az első évben 522 jelölés érkezett, ami rámutatott, hogy a se­gítő odafordulás, a gondos­kodó szeretet mennyire fontos az embereknek, történjen az közvetlenül vagy civil szervezeten keresztül – állapí­totta meg Tóth Simon Ferenc, a díjat létrehozó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagja.

Somos László plébános, a tavalyi életműdíjas maga keresi meg a rászorulókat

Fotó: Bach Máté

Somos László plébános, a tavalyi életműdíjas maga keresi meg a rászorulókat

A díjjal minden évben az önkéntes és szociális tevékenységet végzők áldozatos munkáját ismerik el és példát adnak a fiataloknak is a másokért végzett cselekedetre. Eddig kétszáz jelöltre érkezett szavazat, január végéig várják a további jelöléseket.

A segítségnyújtás legkülönfélébb arcaival és munkáival most Kaposváron a Városháza előtt, a Kossuth téren találkozhatnak a helybeliek. Találkozási pont ez, ahol néhány hete a Nagyboldogasszony-székesegyház előtt az adventi koszorút gyújtották meg az egybegyűltek. Szita Károly polgármester arra is emlékeztetett, hogy az adventi gyertyagyújtáskor minden évben magasztos közösségi élményben van részük a kaposváriaknak.

Idén ezrek gyűltek össze a Kossuth téren. – Ez a négy hét kegyelmi ajándék, könnyebb ilyenkor meglelni a bennünk lakozó jót és észrevenni azt, aki híján van valaminek. Ez később, karácsony után vagy kikopik, vagy megmarad, de az a vágyunk: jó volna, ha egész évben bennünk maradna a tűz – tette hozzá.

Somos László plébános, Somos atya, a tavalyi életműdíjas kaposvári példakép volt, de országos példaképpé lett: az év 365 napján szolgál és maga keresi meg a rászorulókat.

Kiemelt

Részlegesen leállt az amerikai közigazgatás

Annak hátterében, hogy a szenátus elutasította a további finanszírozást a többségi republikánusok, illetve a demokrata pártiak közötti ellentétek állnak.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!