2017. március 30., csütörtök, Zalán napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/forgalomnovekedes-es-tiltakozas-1316017/

Forgalomnövekedés és tiltakozás

A könyvszakmai szervezet aránytalannak ítéli az állami támogatásokat

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), a legnagyobb magyar könyvszakmai szervezet keddi sajtótájékoztatóján Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke a tavalyi könyvforgalomról elmondta, hogy a 4-5 évi súlyos forgalomveszteség után tavaly végre mintegy 1-2,7 százalékkal bővült a könyvpiac. A magyarországi könyvkiadás helyzetéről pedig megállapította, hogy sajnálatos módon a hazai könyvkiadás is eltolódott a könnyedebb műfajok felé, a szakkönyvkiadás pedig támogatás híján ellehetetlenül, és úgy véli, ez hosszú távon a magyar szakmai szókészlet eltűnéséhez vezethet.

Keresztury Tibor, az MKKE igazgatója fejtette ki a szervezet álláspontját, miszerint súlyosan aránytalannak tartják a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. íróakadémiája számára decemberben megítélt 400 millió forintos állami támogatást, hiszen 2016-ban a teljes könyvszakma állami támogatása 700 millió forint volt. Hangsúlyozta, hogy a tehetséggondozás szakmai fórumát a válságos helyzetbe került folyóiratok jelentik, és hogy az MKKE szolidaritást vállal velük és az anyagi gondokkal küzdő írószervezetekkel egyaránt.

A Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetes sorozatának újrakiadására megítélt 600 milliós támogatást is aránytalannak találják. Mint Kocsis kifejtette, kötetenként 4000 forint önköltségi árral számolva ebből a keretből az összes magyar óvoda, általános és középiskola, könyvtár és egyetem megkaphatná a sorozatot, de az már most is bárki számára hozzáférhető, hiszen megtalálható az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) internetes oldalán ingyenes digitális formában.

Jelenleg 16 kiadó áll vizsgálat alatt, miután az illetékes önkormányzati adóhatóságok úgy ítélték, hogy a könyves cégek a helyi iparűzésiadó-alap megállapításakor hibásan könyvelték szolgáltatás helyett termékként a kiadott könyveket.

Az elnök ennek kapcsán elmondta, hogy az MKKE úgy határozott, hogy ha kell, a strasbourgi bírósághoz fordul jogorvoslatért, ehhez szakértőként egy nemzetközi könyvvizsgáló céget kért fel.

Hirdetés

Kiemelt

Szupersebességű kommunikáció lézerrel

Hamarosan nagy teljesítményű lézerekkel továbbíthatják az adatokat a Föld és a nemzetközi űrállomás között.

Poszt-trauma

Lassan a máglyán kötnek ki íróink

Agyrém a Harvard egyetem angol szakán.

Ezúttal Frei Tamás kapott egy méretes taslit Deutschtól

A kamuriportok mágusa csak azt kapta, amit érdemelt.

Na, miért ölelgette Demszky az Echo TV riporterét?

Mélyen a szemébe is nézett.

Kiállt az MSZP a milliárdos mellett

Közben trollkodtak is egyet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!