2017. február 21., kedd, Eleonóra napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/forgalomnovekedes-es-tiltakozas-1316017/

Forgalomnövekedés és tiltakozás

A könyvszakmai szervezet aránytalannak ítéli az állami támogatásokat

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), a legnagyobb magyar könyvszakmai szervezet keddi sajtótájékoztatóján Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke a tavalyi könyvforgalomról elmondta, hogy a 4-5 évi súlyos forgalomveszteség után tavaly végre mintegy 1-2,7 százalékkal bővült a könyvpiac. A magyarországi könyvkiadás helyzetéről pedig megállapította, hogy sajnálatos módon a hazai könyvkiadás is eltolódott a könnyedebb műfajok felé, a szakkönyvkiadás pedig támogatás híján ellehetetlenül, és úgy véli, ez hosszú távon a magyar szakmai szókészlet eltűnéséhez vezethet.

Keresztury Tibor, az MKKE igazgatója fejtette ki a szervezet álláspontját, miszerint súlyosan aránytalannak tartják a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. íróakadémiája számára decemberben megítélt 400 millió forintos állami támogatást, hiszen 2016-ban a teljes könyvszakma állami támogatása 700 millió forint volt. Hangsúlyozta, hogy a tehetséggondozás szakmai fórumát a válságos helyzetbe került folyóiratok jelentik, és hogy az MKKE szolidaritást vállal velük és az anyagi gondokkal küzdő írószervezetekkel egyaránt.

A Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetes sorozatának újrakiadására megítélt 600 milliós támogatást is aránytalannak találják. Mint Kocsis kifejtette, kötetenként 4000 forint önköltségi árral számolva ebből a keretből az összes magyar óvoda, általános és középiskola, könyvtár és egyetem megkaphatná a sorozatot, de az már most is bárki számára hozzáférhető, hiszen megtalálható az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) internetes oldalán ingyenes digitális formában.

Jelenleg 16 kiadó áll vizsgálat alatt, miután az illetékes önkormányzati adóhatóságok úgy ítélték, hogy a könyves cégek a helyi iparűzésiadó-alap megállapításakor hibásan könyvelték szolgáltatás helyett termékként a kiadott könyveket.

Az elnök ennek kapcsán elmondta, hogy az MKKE úgy határozott, hogy ha kell, a strasbourgi bírósághoz fordul jogorvoslatért, ehhez szakértőként egy nemzetközi könyvvizsgáló céget kért fel.

Kiemelt

Impraktikus dolgaink – 2. rész

Sok-sok érvet tudnék mondani, miért kell beleállni a harcba. És a legfőbb érvek egyike ezeknek az impertinens, penetráns, hazug senkiknek a hatalmas nagy pofája.

Poszt-trauma

Deutsch Tamás keményen beszólt az Arany Medve-díjasnak

Enyedi Ildikó retteg és szégyenkezik.

Minden eddigit felülmúló árulást követett el két magyar balliberális

Vajon elegendő lenne velük kapcsolatban a hazaáruló kifejezés?

A Népszava páros lábbal szállt bele a magyarokba

A Vörös kalapács újra lecsapott.

Rabszolga

Kósa Lajos megint lényegre törő volt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!