2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/folytatodik-nagy-sikeru-varkert-irodalom-sorozat-2199718/

Folytatódik a nagy sikerű Várkert irodalom sorozat

Év elején Ugron Zsolna író és Juhász Anna kulturális menedzser (képünkön) vezetésével új irodalmi eseménysorozat indult a Várkert Bazárban Várkert irodalom címmel: az első fél évben többek között Adorjáni Bálint, Szabó Lőrinc és Jacques Brel műveit mutatták be.

„Számomra mindig fontos volt, hogy a modernséget, a fiatalok hangját a tradícióval, a hagyománnyal egyesítsük. A Várkert Bazár erre különösen alkalmas helyszín, mert a 124 éves Duna-parti műemlék épület története összefonódik az alkotással, kultúrával. Eredetileg Ugron Zsolna indította el a Várkert irodalom sorozatot, ő hívott meg, hogy legyek ezeknek az eseményeknek a társ­szervezője” – avat be minket Juhász Anna irodalmár.

A szervezők kétféle eseménysorozatot kínálnak minden hónapban a közönségnek: az estek egyik része színpadiasabb jellegű befogadott rendezvény, mint például a Weöres Sándor-est, amelyet Ugron Zsolna szervezett. A program másik része a Juhász Anna nevéhez köthető irodalmi beszélgetéssorozat, amelyet adott téma mentén, egy kiemelt évforduló vagy fontosnak tartott szerző kapcsán tartanak meg vetítéssel, zenével összekötve. Juhász Anna az első estet a Várkert Bazárban 2016 decemberében szervezte, ez a Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni emlékére rendezett beszélgetés volt. Azóta többek között Hamvas Bélának, Szabó Magdának, sőt Mária Teréziának is tartott már itt nagyszabású rendezvényt, ahol sok száz ember vett részt és gondolkodott együtt a fellépőkkel.

A sorozat következő állomása az Erdélyi mesterek elnevezésű esemény lesz szeptember 14-én. „Amikor a nyár folyamán megbeszélést tartottunk, hogy milyen esteket szervezzünk ősszel, akkor egyértelmű volt számunkra, hogy az idén évfordulós két nagy erdélyi mesterről mindenképp beszélni kellene. Egyikük a 120 éve Farkaslakán született Tamási Áron, másikuk pedig a 110 éve született Dsida Jenő, aki nagyon fiatalon hunyt el, de olyan fontos, hittel, szerelemmel teli életművet hagyott maga után, amely fontos része a magyar irodalomnak” – mondta Juhász Anna.

Szerinte nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen jelentős életművekkel gazdagították az egyetemes magyar irodalmat az erdélyi szerzők, éppen ezért a beszélgetésen részt vesznek majd olyan irodalomtörténészek – Fűzfa Balázs, Láng Gusztáv és Sipos Lajos –, akik kiemelten foglalkoznak a témával.

Rajtuk kívül jelen lesz még Basilides Aliz is, Tamási Áron volt felesége, a szerzők műveit pedig Mátyássy Bence színművész fogja előadni.
Juhász Anna szerint a Várkert Bazárban megrendezett estek különlegessége, hogy képesek minden korosztályt megszólítani.

„Úgy gondolom, minden téma megtalálja a maga közönségét. Az ilyen estek célja mindig az, hogy valamiféle boldogságot, menedéket, örömet adjon az embereknek, mert a szerzők műveiben mindez megtalálható. Ez pedig a fiatalabb korosztálynak éppen annyira fontos, mint az időseknek” -hangsúlyozta.

A Várkert irodalom sorozat Ugron Zsolna Hollóasszonyával, valamint egy Márai-esttel folytatódik.

Hirdetés

Kiemelt

A „fajtabeliek” és a „vagonok” – újabb jobbikos hangfelvétel

Balasi András, a Jobbik V. kerületi képviselője és Papp Sándor Zoltán, a szarvasi Jobbik alapítója bizonyos „fajtabeli” emberek bevagonírozásáról és deportálásáról beszélt.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!