2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/fesztivallal-unnepel-az-almasy-kastely-1493173/

Fesztivállal ünnepel az Almásy-kastély

Több mint egy héten át tematikus tárlatvezetésekkel, szombaton pedig kastélyfesztivállal ünneplik meg a gyulai Almásy-kastély megnyitásának első évfordulóját. Görgényi Ernő polgármester a távirati iroda tudósítása szerint az esemény beharangozóján úgy fogalmazott: legtitkosabb vágyaikat is túlszárnyalta a kastély látogatottsága. Úgy számolták, hogy 39 ezer látogatónál a műemlék már önfenntartó, az üzleti tervbe pedig 59 ezer vendéget kalkuláltak éves szinten. Az első évben ezzel szemben a végső látogatószám 76 241 lett.

A műemléket újjászületése óta több tízezren látogatták

Forrás: MTI

A műemléket újjászületése óta több tízezren látogatták

A holnapi megnyitó, „a születésnap” egyben az újjászületésről is szól a műemléki védettség alatt álló épületnek és parkjának, valamint értékeinek – tette hozzá. A látogatóközpont megnyitásával egyik kiemelt céljuk az volt, hogy élvezhető formában, élményeken keresztül keltsék fel a fiatal generáció figyelmét a múlt értékei iránt. A városvezető szerint ahogyan egykoron a kastély arisztokrata tulajdonosai megteremtették a térség fejlődésének gazdaságai alapjait, úgy teremtette meg az újjászületett épület a gazdasági alapokat a város turizmusának fejlődéséhez.

Tavaly a Gyulán eltöltött vendégéjszakák száma az előző évihez képest 11 százalékkal, 476 734-re nőtt. Mint Görgényi Ernő elmondta, további terveik is vannak: az egykori cselédszárnyból, amely a gazdasági nehézségek idején „kis kastélyként” is funkcionált, báltermet szeretnének kialakítani, erre már pályázatot is adtak be.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!