2017. május 27., szombat, Hella napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/ezen-hetvegen-rendezik-meg-muzeumok-majalisat-1711339/

Ezen a hétvégén rendezik meg a Múzeumok majálisát

Több mint százhúsz múzeum és kulturális létesítmény mutatkozik be a hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében huszonkettedik alkalommal megrendezett Múzeumok majálisán. A középpontba a környezettudatos gondolkodást helyezték a szervezők, a nemzetközi világnaphoz igazodva pedig az elhallgatott múlt kérdéskörét járják körül.

Ma a múzeumok sokat tesznek azért, hogy a közönség ne megközelíthetetlen, rideg kiállítóterekben találkozzon a műtárgyakkal, hanem azok a széles nyilvánosság számára is izgalmas látványossággá váljanak, interaktív programokkal egészüljenek ki. Egy hónappal a Múzeumok éjszakája előtt majálist hirdetnek: ezen a hétvégén az ország kulturális intézményei és értéktárai sátrakat vernek a Múzeumkertben, műkincseikből úgynevezett műtárgysétány nyílik a Nemzeti Múzeum épületében, de kialakítanak egy tudássétányt is, ahol a művészetek, az irodalom és a természet témaköreiben bárki tesztelheti tudását.

Forrás: MTI

Budapest, 2015. május 16.
A huszadik alkalommal megrendezett Múzeumok majálisa a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében 2015. május 16-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szombat délután adják át az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat. A Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó sátoraljaújhelyi Kazin­czy Ferenc Múzeum nyerte el Az év múzeuma 2016 pályázat fődíját, az Év kiállítása pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bajor Gizi Színészmúzeumának Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 című tárlata lett.

A kétnapos programban a Magyar Nemzeti Galéria időutazásra is csábít: az Élő múzeum program az Ige-idők elnevezésű kiállítótérbe vezet. Az ICOM Európai múzeumok világnapjához csatlakozva szombaton este tízig lesz nyitva a Magyar Nemzeti Múzeum épülete. Idén a múzeumok és az elhallgatott történelem körül forog a nemzetközi program, a magyar múzeumi világ a táj és az emberiség olykor nehéz, máskor önfeledt kapcsolatát vizsgálja. Kapcsolódva a múzeumi kertrekonstrukcióhoz a majális fókuszába a természet, a környezet védelmét, a zöldterületek megóvását, gondozását, az újrahasznosítás kérdését és a környezettudatos életet helyezik.

A zenei aláfestést – mások mellett – a Makám, a Vodku zenekar, a Kerekes Band, a Lóci játszik, a Baltazár Színház, a Nem­adomfel, a Villon Trió és a Group’n’Swing biztosítja.

Hirdetés

Kiemelt

A család természetes és alapvető egysége a társadalomnak

A természetes család iránti elköteleződést tartalmazó zárónyilatkozattal ért véget Budapesten a Családok XI. világkongresszusa.

Poszt-trauma

Újabb szintet lépett a liberális idiotizmus

Teljesen természetes az iszlamista terror.

Ki nem mond igazat: a ballib média, vagy Juncker?

De mi „belgák” most hova álljunk?

Botka és a kerítés

... meg Orbán, aki nem engedi be a migránsokat

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” és a „fiatal” is összeférhetetlen!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!