2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/europai-ertekek-menten-2418199/

Európai értékek mentén

Fesztiválok győztesei versengenek a Lux-filmdíjért az Urániában
Szerdától péntekig újra Lux-filmnapok lesznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban; a mustrán az Európai Parlament filmművészeti díjának jelöltjeit nézhetik meg a filmbarátok. A munkák közös vonása, hogy az európaiság, az európai értékek mentén születtek. Az idei filmes repertoárban egy Oscar-díjra benevezett alkotás mellett a legnevesebb hazai fesztiválok – a 24. Titanic Nemzet­közi Film­fesztivál és a 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál – fődíjasai is helyet kaptak.

A 14. Jameson CineFest legjobb filmje a Western, a forgatókönyvet és a rendezést egyaránt jegyző német Valeska Grisebach alkotása is verseng idén a Lux-filmdíjért, az Európai Parlament filmművészeti elismeréséért. A történet Bulgária elhagyatott vidékére kalauzol, német vendégmunkások világába. A kulturális különbségek szülte előítéleteik és az idegen földön születő kalandvágy egyaránt meghatározzák, miként tudják a külhonban dolgozók elfogadtatni magukat ezen a vidéken.

Amanda Kernell Számi vér (Same­blod) című dán–norvég–svéd filmdrámája megrendítő erővel beszél a kisebbségi létről, diszkriminációról és önérvényesítésről. A harmincas évekbe visz a cselekmény, az akkor tomboló rasszizmus és az iskolában történő rasszkutatási vizsgálatok miatt a számi származású rénszarvaspásztor rájön, más identitást kell keresnie álmai megvalósításához, a többségi svéd társadalomba kell tagozódnia, és minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával és kultúrájával. Az elsőfilmes alkotás a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál legjobbja volt.

Fotó: Vertigo Média

A 120 dobbanás percenként az AIDS kapcsán fellépő francia aktivistákat helyezi a középpontba

Franciaország Oscar-nevezettje külföldi film kategóriában Cannes-ból a zsűri nagydíját elhozó 120 dobbanás percenként, Robin Campillo filmje. A történet a kilencvenes évek elején, amikor a HIV vírus sorra szedte áldozatait, az AIDS kapcsán fellépő francia aktivistákat helyezi a középpontba.

Az Európai Parlament (EP) budapesti Tájékoztatási Irodája által szervezett vetítésekre a belépés díjtalan, a nagyközönség a Tájékoztatási Iroda Facebook-oldalán nyerhet jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével.

Mint ismert, az EP filmművészeti díját 2007 óta ítélik oda a parlamenti képviselők szavazatai alapján olyan filmeknek, amelyek az európai identitást és az európai kulturális sokszínűséget, valamint valós társadalmi problémákat fogalmaznak meg. Minden évben tíz film közül kerül ki az a három, amelyik végül az elismerésért verseng, és az európai országokban egy időben párhuzamosan látható a díj átadása előtt.

Idén november 14-én Strasbourgban adják át a Lux-filmdíjat.

Kiemelt

Álommérkőzés a legendával

Fucsovics Márton idei három melbourne-i győzelmét követően hétfő hajnalban gyerekkori példaképével, Roger Federerrel játszik az Australian Open negyedik fordulójában.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!