2017. november 24., péntek, Emma napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/ertekes-kezirat-es-gyujtemenyes-kotet-2200018/

Értékes kézirat és gyűjteményes kötet

Jelentős magánadomány érkezett Budapestre a Mikes Kelemen-programban

Az Egyesült Államokból, Észak-Karolinából magánadományként érkezett Magyarországra az a XVII. századi, merített papírra feljegyzett magyar nyelvű kézirattöredék, valamint a különböző prédikációkat, példázatokat és könyörgéseket tartalmazó, csonka állapotban fennmaradt 1400 oldalas német nyelvű gyűjtemény, amely része lesz egy majdani emigrációs és diaszpóraközpont anyagának.

– A Mikes Kelemen-programban, amelynek célja a diaszpórában élő magyarok tárgyi örökségének hazaszállítása és méltó felhasználása, 2014 óta mintegy 300 köbméter dokumentum, 300 ezer kötet érkezett haza – hangsúlyozta a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

– A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Bécsi kapu téri épületében kiállításra kerülő, német nyelvű gyűjteményes kötet szerzője Johann Jakob Otho evangélikus lelkipásztor és teológus volt – ismertette Arany Krisztina főlevéltáros, a kéziratot és a kötetet restauráló MNL kutatója. A prédikációra és könyörgésre tagolódó magyar kézirat témája a feltámadás, a szöveg tanúsága szerint a prédikáció 1655. március 9-én hangzott el a mai Mosonmagyaróváron.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A német nyelvű kiadvány a nemzeti levéltárba került

Ezért a Hansági Múzeum kezdeményezésére októbertől Mosonmagyaróváron lesz látható a prédikációszöveg. Az irat történelmi kontextusát egy európai szinten is egyedülálló kezdeményezés, a Hungaricana közgyűjteményi portál segítségével tárták fel.

A portál jelentősége, hogy közel 200 köz- és magángyűjtemény 30 millió dokumentumát teszi hozzáférhetővé bárki számára.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!