2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért, Mercédesz napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/ertekes-kezirat-es-gyujtemenyes-kotet-2200018/

Értékes kézirat és gyűjteményes kötet

Jelentős magánadomány érkezett Budapestre a Mikes Kelemen-programban

Az Egyesült Államokból, Észak-Karolinából magánadományként érkezett Magyarországra az a XVII. századi, merített papírra feljegyzett magyar nyelvű kézirattöredék, valamint a különböző prédikációkat, példázatokat és könyörgéseket tartalmazó, csonka állapotban fennmaradt 1400 oldalas német nyelvű gyűjtemény, amely része lesz egy majdani emigrációs és diaszpóraközpont anyagának.

– A Mikes Kelemen-programban, amelynek célja a diaszpórában élő magyarok tárgyi örökségének hazaszállítása és méltó felhasználása, 2014 óta mintegy 300 köbméter dokumentum, 300 ezer kötet érkezett haza – hangsúlyozta a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

– A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Bécsi kapu téri épületében kiállításra kerülő, német nyelvű gyűjteményes kötet szerzője Johann Jakob Otho evangélikus lelkipásztor és teológus volt – ismertette Arany Krisztina főlevéltáros, a kéziratot és a kötetet restauráló MNL kutatója. A prédikációra és könyörgésre tagolódó magyar kézirat témája a feltámadás, a szöveg tanúsága szerint a prédikáció 1655. március 9-én hangzott el a mai Mosonmagyaróváron.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A német nyelvű kiadvány a nemzeti levéltárba került

Ezért a Hansági Múzeum kezdeményezésére októbertől Mosonmagyaróváron lesz látható a prédikációszöveg. Az irat történelmi kontextusát egy európai szinten is egyedülálló kezdeményezés, a Hungaricana közgyűjteményi portál segítségével tárták fel.

A portál jelentősége, hogy közel 200 köz- és magángyűjtemény 30 millió dokumentumát teszi hozzáférhetővé bárki számára.

Hirdetés

Kiemelt

Martin Schulz vádaskodni kezdett a bukás után

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!