2017. szeptember 21., csütörtök, Máté, Mirella napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/elmelyules-es-szorakozas-1935109/

Elmélyülés és szórakozás

Többnapos művészeti találkozók lesznek az Őrségben
A fesztiválok hazai térképén egyedülálló helyet foglal el a magyarföldi Fatemplom fesztivál, amely kezdetben a fatemplom születésének ünnepe volt, majd többnapos művészeti találkozóvá nőtte ki magát. A szervezők az elmélyülésre ugyanakkora hangsúlyt fektetnek, mint a kikapcsolódásra: idén mások mellett Lajkó Félix és a Csík zenekar is szórakoztatja a látogatókat. Néhány nappal később szintén az Őrségben, Viszákon a Pajtaszínház hatnapos találkozója kezdődik izgalmas színpadi válogatással a határon innen és túlról.

A hármas határ térségének különleges atmoszférájú eseményét a szabadtéri koncertek, az irodalmi műsorok és a szakrális előadások teszik igazán egyedivé. A fesztivált a Kaláka zenekar szervezi évek óta, jellemzően a népzenével, énekelt verssel és irodalommal a középpontban.

A hét vége – július 14–16-ig – várhatóan legtöbb látogatót vonzó fellépője pénteken a Csík zenekar, szombaton pedig Lajkó Félix, aki az esti nagy koncertet adja majd a látogatóknak. A Hungarian Folk Embassy Arany János népzenében tovább élő verseit hozza el, késő este pedig Weöres Sándor: A teljesség felé című estjével lép fel Gryllus Dániel és a fesztivál atyja, Rátóti Zoltán a Fatemplomban. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák szombaton kora este szórakoztatnak, az esemény ekkor is elmélyült koncerttel zárul. A tizenöt zsoltár Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos előadásában lesz hallható.

Mint minden évben, idén is ökumenikus istentisztelet lesz a találkozó zárónapján a Kaláka, Sebestyén Márta, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Szarvas József, valamint Rátóti Zoltán közreműködésével.

Fotó: MTI/Varga György

Mint minden évben, idén is egy ökumenikus istentisztelet lesz a háromnapos fesztivál záróakkordja

A Fatemplom ünnepe után néhány nappal szintén az Őrségben, Viszákon kezdődik a július 18–23-ig tartó összművészeti találkozó a Szarvas József által életre hívott Kaszás Attila Pajtaszínházban. Tizedik éve amatőr és hivatásos művészek lépnek fel a színházi találkozón. Mások mellett a felvidéki Csavar Színház, Griskovec Hogyan ettem kutyát című darabja, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió A Tér című produkciója és ifj. Vidnyánszky Attila Rómeó és Júlia-rendezése is látható lesz idén.

Az együttlét az idén tíz éve elhunyt Kaszás Attila emléke előtt is tiszteleg, aki maga is elhivatottja volt az őrségi kulturális közösségek alakításának.

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: alapvető érdek a magyar nagyvállalatok számának növekedése

A Béres Gyógyszergyár kapacitásbővítő beruházásánál a kormányfő kiemelte: a szolnoki gyár kapacitásbővítésének köszönhetően 60 új munkahely jön létre.

Poszt-trauma

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Alinda Katinkába rúg

Alföldivel természetesen jóban van.

Gyurcsány gyónásra szólított fel!

Sose hittük volna, hogy ez megtörténhet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!