2017. április 28., péntek, Valéria napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/egy-ikon-versei-receptjei-es-divat-1592665/

Egy ikon versei, receptjei és a divat

A Szabó Magda-centenárium rendezvénysorozatának részeként a Várkert Bazár nagyszabású estet rendezett az írónő tiszteletére.

Bemutatták Szabó Magda gyűjteményes verseskötetét; a költeményeket Gryllus Dorka színművész tolmácsolta, majd az írónő regényei által ihletett kollekciót ismerhette meg a közönség. Az elsősorban divattervezőként ismert Náray Tamás az őt leginkább megihlető regényekhez nyolc képet is festett, ezek által láthatóvá vált, hogyan jutunk el a szövegtől a divat világáig.

Az est résztvevőit (Ugron Zsolna író, Kemény Zsófi költő, slammer, Jolsvai Júlia, a Jaffa Kiadó főszerkesztője, Dian Viktória, a Móra Kiadó főszerkesztője) az est házigazdája, Juhász Anna arról faggatta, mennyire okozott számukra meglepetést az írónő lírája, illetve Szabó Magda zsenialitásának titkát is próbálták megfejteni. Ugron Zsolna szerint az írónő prózája is annyira lírai, hogy egy-egy versének esszenciáját is felfedezhetjük regényeiben. Kemény Zsófit az nyűgözi le igazán, hogy az írónő akár egy mondaton belül is képes háromféle érzelmet megmutatni, felébreszteni az olvasóban.

Forrás: Fortepan

A száz éve született írónő már életében legendává vált

Jolsvai Júlia szerint Szabó Magda hazai és nemzetközi sikerének titka többek között az lehet, hogy bonyolult, szövevényes élethelyzeteket is képes közérthetően, ugyanakkor művészi szinten láttatni. Mint kiderült, Szabó Magda nem csupán íróként, nőként is ikonnak számított kortársai között: finom, ízléses, elegáns, olykor extravagáns stílusával feltűnést keltett a társaságban, és már életében legendává vált.

Az estre ellátogató közönség a Jaffa Kiadó jóvoltából egy vékony kis füzettel is gazdagodhatott, amelyben részletek találhatók a közelmúltban megjelent Egy meszely az fél icce című, Szabó Magda receptgyűjteményeit tartalmazó szakácskönyvből, valamint számos Szabó Magda-regényből származó részletet és idézetet is tartalmaz.

Kiemelt

Ideges a Pentagon: Trump nem tudja megfogni Erdogant

Ezzel a címmel ismerteti a független német gazdasági-politikai portál az amerikai hadvezetés előtt álló újabb problémát.

Poszt-trauma

Verhofstadt a liberálisok utolsó reménye

Az EP liberális frakcióvezetője könyvégetést vizionált Magyarországon.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 3.

Néhány cikket ajánlunk a zászlóshajó 444.hu-ról.

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!