2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/egy-hazaban-sokszinuen-1720903/

Egy hazában sokszínűen

Öt ország képviselteti magát a 22. Duna Karnevál színpadain

A tánc nem múzeumba zárható hagyomány. Talán a testünk az egyetlen, amelybe a táncot zárni lehet, bár aki táncolt valaha is, pontosan tudja, hogy a bezárásnak ennél tökéletesebb ellentéte nem is létezik. A test percekig hordozza a táncot, aztán az időtlen idők óta használt mozdulatok, gesztusrendszerek kiáradnak a testből, pontosabban testből testbe áradnak, kollektív, nehezen körülhatárolható teret hozva létre.

Öt ország táncosai állnak színpadra június 3. és 18. között a 22. Duna Karneválon, különböző budapesti helyszíneken. A Kiváló Fesztivál és Europe Top 500 címmel is kitüntetett, grandiózus rendezvénysorozat célja az értékmegőrzés, a hagyományos kultúra személyessé tétele és a közösségépítés. A Duna karnevál rendezője a Duna Művészeti Társaság, igazgatója Mucsi János, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Harangozó Gyula-díjas koreográfus.

A legmonumentálisabb produkció­nak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon bemutatott Duna karnevál gála ígérkezik. A történelmi tablónak is felfogható műsor a reformkortól a millenniumig terjedő korszakot öleli fel, vagyis lesz benne verbunkostól keringőig, őseink virtusától a polgári szalonok higgadtságáig minden, ami Kárpát-medencei közös múltunkat jellemzi.

A Monarchia évtizedeinek megidézése – a szervezők kimondatlan szándéka szerint – jóval több a boldog békeidőkön való édeskés nosztalgiázásnál – napjaink szétdarabolt világában egyfajta mintát láthatunk itt nemzetiségek békés egymás mellett élésére, egymás kulturális manifesztumainak kölcsönös megbecsülésére. A vezérelv a Hegedűs a háztetőn című film egyik híres jelenetét juttatja eszembe: az ortodox zsidó közösség mulatságára betoppannak az orosz legények, és már mindenki verekedésre készül, amikor az egyik hívatlan vendég egy mozdulattal táncra invitálja az egybegyűlteket, a bál pedig békésen, ám látványosan folytatódik.

A fesztivál a nemzetek táncainak gyönyörű kavalkádját mutatja be

A Városmajori Szabadtéri Színpad június 3. és 8. között ad otthont az Egy hazában sokszínűen programsorozatnak – ahol az itthon élő nemzetiségeké a terep: lesz Balkán-bál délszláv, bolgár, román, görög zenekarokkal, kólókkal, laikusoknak is könnyen elsajátítható lánckörtáncokkal. A Vi amen athe sam… Mi is itt vagyunk… című romafesztiválon az EtnoRom, Oláh Gergő és a Roma Soul, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Duna Művészegyüttes produkcióin kívül láthatjuk az ORFK Rendészeti Főigazgatóság közrendvédelmi főosztálya által szervezett Roma Ifjúsági Tehetségkutató Ki mit tud? versenyének díjazottjait is – csupa ügyes fia­talt, akik nemcsak keresnek és találnak, de már fel is mutatnak valódi értékeket mindnyájunk örömére.

Forradalminak ígérkezik a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsora, ez ugyanis a magyar színpadi néptáncművészet történeté­ben először foglalja össze antológiává a Keleti-Kárpátokban és Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját, egyszerre mutatja fel a nemzeti sajátosságokat és a hagyományokban fellelhető találkozási pontokat.
Ami a legszebb: a Városmajori Szabadtéri Színpadon előadások után közös táncházat rendeznek.

A színpad most Kelet-Közép-Európa: megmutathatjuk, milyen szépen elférünk rajta.

Kiemelt

Hármas fokozatot mutat a milánói skála

Beszéljünk egy kicsit az elmúlt években talán nem is méltatlanul háttérbe szorult olasz futballról, annak is egykoron volt – s talán újra megerősödő – milánói fellegváráról.

Poszt-trauma

Vajon mit rombol majd a Momentum vidéken?

Az olimpiát már „megoldották”.

A szoci tanárnak a gyerekek között is szabad kampányolni?

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Mindent felülmúló polkorrektség: rasszistázzák a szépségkirálynőt

Pedig csak egy kérdést tett fel.

Újabb aduászok Gulyás Márton hálójában

Gálvölgyiék után is sikerült fokozni. Mi jöhet még ezután?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!