2017. április 24., hétfő, György napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/dollarmilliok-haborus-zonakban-fekvo-vilagoroksegi-helyszinek-megmentesere-1502998/

Dollármilliók a háborús zónákban fekvő világörökségi helyszínek megmentésére

MTI
Több mint 75 millió dollár (21,5 milliárd forint) gyűlt össze eddig az adakozó országoktól a háborús zónákban fekvő világörökségi helyszínek és műkincsek megmentésére létrehozott globális alap számára – jelentette be hétfőn a francia elnök Párizsban.

Francois Hollande az adományozók konferenciáján szólalt fel a párizsi Louvre múzeumban. Mint elmondta: a veszélyeztetett, nagyrészt a közel-keleti háborús zónákban található világörökség megóvására indított adománygyűjtéssel százmillió dollárt akarnak előteremteni 2017 és 2019 között a globális alap számára. A 75 millió dollárral eddig hét ország adománya révén a célkitűzés háromnegyede valósult meg.

Az ötlet két évvel ezelőtt merült fel a francia elnök kezdeményezésére. Azóta az UNESCO közreműködésével létrehozott alapba Franciaország 30 millió dollárt ajánlott fel, Szaúd-Arábia 20 milliót, az Egyesült Arab Emírségek 15 milliót, Kuvait 5 milliót, Luxemburg 3 milliót, Marokkó pedig 1,5 millió dollárt ígért. Az adományozók között szerepel a filantróp Thomas Kaplan is egymillió dollárral.

Svájc bejelentette, hogy nyolcmillió dollár értékben adminisztratív és jogi támogatást nyújt az alapnak, amelynek Genfben biztosít székhelyet. Olaszország pedig felajánlotta, hogy katonai személyzetet és műkincsvédelemmel foglalkozó szakértőket bocsát az alap rendelkezésére. Nagy-Britannia, Németország, Dél-Korea, Kína és Mexikó szintén szakértői segítséget kínált fel.

Hollande a konferencián további országokat is adakozásra kért fel.

Kiemelt

A Barcelona nyerte meg az El Clásicót

Spanyolországban minden tekintet az El Clásicóra szegeződött. Real Madrid és a Barcelona fordulatos csatát vívott, melyből a katalánok jöttek ki győztesen.

Poszt-trauma

Nagy Imre meggyalázóit védi az MSZP

Festékdobálók mellett.

Ismerős arc lépett ismét akcióba

Találós kérdés: ki ő?

Az új Index-góré a 444-góré Uj Péternél dolgozik

Egy kis ballib összefonódás.

TGM ámokfutásait talán már önmaga sem érti

A filozófus okfejtéseinek evolúciója.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!