2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/csodatetel-el-nem-halvanyulo-misztikaja-2583457/

A csodatétel el nem halványuló misztikája

Karátson Gábor Márk evangéliumához készített akvarelljei a Bibliamúzeumban láthatók
A 2015-ben elhunyt író, festőművész, esszéista, műfordító, a Duna Kör és a Védegylet aktivistájának műveiből kiállítás nyílt a Ráday utcában található Bibliamúzeumban. A művész utolsó könyvének címéül is választott, A csodálatos kenyérszaporítás – Karátson Gábor akvarelljei Márk evangéliuma szerint című kiállítás február tizedikéig tekinthető meg.

Már életében legendás, a morális dolgok mellett meginghatatlanul elkötelezett művészként számon tartott, az 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt börtönbüntetésre ítélt Ka­rátson Gábor a későbbiekben őt ért kudarcok dacára sem adta fel azon elveit, amelyek az erkölcsben és a példaértékű magatartásban gyökereztek. A jelenlegi tárlaton megismerhető az alkotót egész életében foglalkoztató, a Bibliához köthető, képekbe foglalt misztika továbbélése és korszerű megszólaltathatóságának kérdése.

Karátson Gábor ecsetkezelése bámulatos, nem húz éles határt valóság és transzcendens közé, az ő értelmezésében a kettő összeadódik és tesz ki egy mindent felülíró valóságot, emel át ügyesen a józansággal övezett térbe minden nem e világból valót. A különböző vallásokban otthonosan mozgó Karátson – lefordította Lao-ce Tao te king című művét és a Változások könyvét szintén – élete egy részében a manapság annyit hangoztatott teremtésvédelem első számú élharcosaként jeleskedett, újabb közelítést téve ezzel az evangéliumokban megfogalmazott intelmekhez.

Fotó: Bach Máté

Minden válság és bizonytalanság mellett a reménynek mindig szorítható, ha szűkösen is, egy kis hely

„A rajznak egyszerre kell kifejeznie a kép és a világ valóságát. Két urat kell szolgálnia”– fogalmazta meg Karátson Miért fest az ember? című könyvé­ben. Ezek a művek felhívást intéznek hozzánk. A kiállításon látható finom, alig néhány vonalból összeálló, lebegősnek ható, a formát sajátosan értelmező megannyi akvarellje a földhöz nem tartozás érzése és az éghez közeledés küldetés­szerű gesztusa között talál magának teret. Helyet, ami az otthon bizalmasságával kecsegtet. Az elmosódó alakok többféle értelmezésnek engednek szabad utat, mint ahogy azt a Biblia is el­várja tőlünk. A kenyérszaporítást tárgyaló evangéliumi történet egyszerűsége is visszaköszön a Karátson jegyezte akvarelleken, semmi oda nem illő tolakodás, semmi kihívó pompa, képei nem teszik ki magukat a harsány jelenlétnek, minden olyan jelzésszerű, minden jelzésben ott bujkál a csodatétel el nem halványuló misztikája.

„A válság minden élet és egyáltalán a valóság velejárója, de kiváltképpen hozzátartozik a szellem életéhez; és ha az emberi élet a kezdet kezdetétől a krízis helyzetében találja magát (a legrégebbi írások és képek is mind többé-kevésbé erről szólnak), akkor ez a fájdalmas sors arra vall, hogy az emberi élet kiváltképpen szellemi élet” – írta Karátson Gábor a Vigilia 1996-ban megjelent számában. A válság csillapíthatatlanul jelentkező tünetei nyomokban fel-feltűnnek a Márk evangéliumához készült képeken, mindazonáltal engedményt tesznek afelé, hogy minden válság és bizonytalanság mellett a reménynek is mindig szorítható, ha szűkösen is, egy kis rá váró hely.

A mostani kezdeményezés és az a tény, hogy 2018-tól bárki számára szabadon elérhető a Karátson Gábor egykori műterméből kialakított emlékmúzeum, első törlesztése annak az óriási adósságnak, amivel a művésznek kötelezően tartozunk.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!