2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/csak-elszaladt-homokban-1955686/

Csak elszaladt a homokban

Állítólag több mint egymilliárd ember látta a sorozatot
A Baywatch a 90-es évek kultikus tévésorozata volt, amit senki nem nézett, de mindenki látott. Egy ideje már érett a remake-je, amely a napokban került a mozikba.

A malibui vízi mentők hétköznapjait bemutató film lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható bűnös élvezet volt; esténként együtt nézhette a nappali kanapéjára telepedő család, mégsem volt ciki, hogy minden korosztály és családtag megtalálta magának a titkos izgalomfaktort – a selymes homokú strandok látképeitől kezdve, a softcore akciójelenetek mesterséges és a lassított felvételben nézői tekintet felé hullámzó formás keblek természet­adta koreográfiá­ján keresztül egészen David Hasselhoff ikonikus tekintetéig és mellszőrzetéig. Az eredeti sorozat 1989 és 1999 között futott, állítólag több mint 1,1 milliárd földlakó követte.

Mindent egybevetve az a sorozat volt, amelynek egy ideje már nagyon érett a remake-je, és végre be is mutatták. Az expankrátor akciósztár Dwayne Johnson által „leheletfinom odaadással” megformált Mitch Buchannon vízimentő főhadnagy a floridai Emerald City strandjának igazi sztárja. Az ő kis magánbirodalmába csöppen bele váratlanul a kétszeres olimpiai bajnok úszó, botrányhős és szexszimbólum Matt Brody (has­izmait, bicepszét és svéd férfi modellekre emlékeztető állkapcsát Zac Efron játssza), akit némi közmunkára ítéltek.

Fotó: IMDB

Jó semmittevős hangulatmozi lehetett volna, de egy idő után a készítőknek eszükbe jutott, hogy egy filmnek kell történet és cselekmény is

Kettejük ellentéte és folyamatos vetélkedése el is vinné a hátán az egész filmet – természetesen a megfelelő pontokon kiegészítve „párbajukat” a Baywatch-strand­univerzum más archetipikus karaktereivel –, van bennük annyi kigyúrt férfiszépség, humor, szarkazmus, szürreális marhulás és infantilizmus. Sajnos azonban a film készítői nem az iróniá­val átitatott nosztalgiára és az eredeti sorozat minden, világtól elrugaszkodott hülyeségének kifigurázára mentek rá – pedig milyen jó semmittevős hangulatmozi lehetett volna –, hanem egy idő után eszükbe jutott, hogy egy filmnek kell történet és cselekmény is.

Bár ne erőltették volna! A halovány Victoria Leeds (Priyanka Chopra) klubtulajdonos és latin drogdíler főgonosz utáni nyomozás annyira elviszi a film második felét, hogy nem sok tér és idő marad arra, amire kellene. A „Milyen jó film lehetett volna!” helyét sajnálatos módon átveszik a primitív altesti vígjátékhumor jelenetei és az egészen indokolatlanul debilizált szereplőgárda egyáltalán nem szórakoztató dialógusai.

Amilyen jól és a maga műfajában „tökéletesen” sikerült 2012-ben a John Gulager diri­gálta Piranha 3DD, az lehetett volna most a Baywatch is. Önfeledt ökörködés, beszóláscunami a régi sorozatnak, a filmtörténetnek, a politikai korrektségnek, a popkultúrának, az aktuál­politikának és még bárminek és bárkinek, aki él és mozog, ráadásul megérdemli. Kár érte, majd talán a beígért folytatásban.

Hirdetés

Kiemelt

Kétszáz fölé emelkedett a mexikói földrengés halálos áldozatainak száma

A halálos áldozatok számáról Luis Felipe Fuente, a mexikói polgári védelem vezetője Twitter-üzenetében tájékoztatott. A legnagyobb bajt Mexikóvárosban okozta a földrengés.

Poszt-trauma

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Gyurcsány kíséretével a börtönbe

„Ártatlan ember” vonult be.

Van baj… és nincs baj

Egy nem kormány közeli médiummal.

Horn Gábort láthatóan nem zavarják a számok

A liberális politikus fogalomzavarban is szenved.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!